Atac informatic la minaretele din İzmir! „Bella Ciao” s-a difuzat în locul chemării la rugăciune!

0
68

Miercuri, locuitorii din orașul İzmir, Turcia, au fost uimiți de o „chemare la rugăciune” bizară, atunci când minaretele mai multor moschei au început să difuzeze cântecul de rezistență italian, „Bella Ciao”. Unii dintre aceștia au împărtășit videoclipuri ale incidentului pe social media, care au devenit aproape imediat virale.

Moscheile din toată Turcia difuzează zilnic un capitol din Coran și rugăciuni pentru a ridica moralul locuitorilor, în timpul pandemiei de COVID-19.  Însă, conform rapoartelor, pe data de 20 mai, mai mulți locuitori din districtele Konak, Karsıyaka, Cigli și Buca din orașul İzmir au luat parte la un eveniment neașteptat atunci când din minaretele mai multor moschei se auzea „Bella Ciao”, în locul „chemării la rugăciune”. Hackerii au intrat în sistemul mai multor moschei, care sunt închise din cauza pandemiei de COVID-19, pentru a difuza această melodie, care exprimă solidaritatea față de muncitori și este adesea cântată la protestele din Turcia și nu numai.

În următoarele 24 de ore, hackerii au intrat în sistemele a încă două moschei, de data aceasta difuzând cântecele de protest ale cântăreței Selda Bagcan. Într-o declarație făcută în grabă, autoritățile religioase locale au anunțat că au dezactivat sistemul de sunet din moschei.

„Bella Ciao” este o melodie populară italiană de protest, care a fost modificată și adoptată ca imn de rezistență de către partizanii italieni, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unii utilizatori de pe rețelele de socializare sunt de părere că întâmplarea ar fi putut fi o acțiune politică, iar alții au etichetat incidentul drept o provocare, legată de luna sfântă a Ramadanului.

Autoritatea pentru probleme religioase din İzmir a negat, inițial, acest incident prin transmiterea unor declarații pe contul său de socializare care, ulterior, au fost șterse. „Conform analizei noastre inițiale, persoane neidentificate au sabotat sistemul nostru central de apel [la rugăciune] în mod ilegal”, a fost a doua declarație a purtătorului de cuvânt. Totodată, acesta a mai transmis și că a fost lansată o anchetă internă cu privire la incident.

Între timp, procurorii din İzmir au lansat o anchetă pentru găsirea persoanelor suspectate de infiltrare în sistemul audio central, precum și a celor care au postat pe social media evenimentul. Ancheta a fost lansată din oficiu, pe baza infracțiunii de „degradare publică a valorilor religioase”, aceasta vizându-i pe cei care au postat cele întâmplate pe conturile de socializare cu expresii „lăudabile și de susținere”, potrivit rapoartelor. De asemenea, s-a făcut instructajul angajaților din departamentele de securitate, securitate publică și anti-criminalitate ale poliției pentru a reține suspecții ale căror identitate nu este cunoscută.

Multe voci din diferite spectre ale mediului politic și-au exprimat dezaprobarea pentru cele întâmplate. “Dacă este concepută ca o glumă, nu este nici măcar o glumă mediocră”, a declarat Can Selcuki, co-fondatorul companiei Istanbul Economy.

„Bella Ciao” este un cântec popular de origine italiană, apărut în secolul al 19-a. Acesta a fost, ulterior, modificat de către partizanii italieni, devenind imn antifascist, între anii 1943-1945. Astăzi, cântecul este cunoscut publicului larg, întrucât este inclus în coloana sonoră a serialului spaniol de mare succes „La casa de papel”.

Citește și: Avertisment venit din partea Bitdefender. Atacurile informatice legate de COVID-19 sunt la ordinea zilei! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.