Bulionul de rosii fara fierbere este o varianta mai sanatoasa pentru pastrare. Este destul de simplu sa dai gres, insa pentru a obtine un bulion gustos trebuie sa cunosti cateva secrete.
Cum se prepara renumitul Cocovan?
Pentru obtinerea sucului de bulion se poate folosi o masina de tocat rosii, iar rosiile taiate in bucati mari se dau de doua ori prin aceasta. Sucul se colecteaza intr-un vas curat. Rosiile pentru bulion nu trebuie sa fie nici prea verzi, nici prea coapte. De asemenea, cele mai bune rosii pentru bulion sunt cele carnoase, nu cele zemoase. Sticlele in care urmeaza sa fie pus bulionul trebuie curatate bine si sterilizate, oparindu-le cu apa fierbinte sau tinandu-le la cuptor, pe tava metalica.
Pentru a prepara aceasta reteta, ai nevoie de circa 5 kg de rosii.
Cum se prepara bulionul de rosii fara fierbere?
Rosiile se trec prin masina de stors rosii sau prin blender apoi se scot intr-o strecuratoare. Adauga 1 lingura de sare grunjoasa la 3-4 litri de suc de rosii. Zaharul il adaugi in cantitate dubla fata de zahar. Se amesteca bine si se pune in sticla de sticla.
Inainte de a inchide sticlele, pune cate o jumatate de aspirina. Aceasta te va ajuta sa ai o siguranta mai mare.
Pe fundul unei oale inalte, pune un prosop si aseaza sticlele pe el. Umple oala cu apa las-o la fiert, la foc mic. Din momentul in care fierbe apa, se mai lasa la fiert circa 30 de minute. Se lasa sa se raceasca in apa, apoi se scot , se invelesc in prosoape si se mai lasa asa 24 de ore. Apoi se pun la loc racoros si intunecat.