Intregul guvern al Rusiei demisioneaza datorita schimbarii de putere propuse de Putin, anunta premierul Dmitri Medvedev

0
107
Intregul guvern al Rusiei demisioneaza datorita schimbarii de putere propuse de Putin, anunta premierul Dmitri Medvedev

Intregul guvern rus demisioneaza, a anuntat miercuri premierul Dmitri Medvedev, dupa ce presedintele Vladimir Putin a propus reforme marete menite sa-i slabeasca succesorul.

 

Putin a multumit membrilor guvernului pentru munca lor, dar a adaugat ca „nu totul a functionat”. Putin a adaugat ca in viitorul apropiat se va intalni cu fiecare membru al cabinetului. Demisia in masa il include si pe Dmitri Medvedev.

 

Anuntul surpriza a venit dupa ce Putin a propus modificari constitutionale care sa consolideze puterile premierului si parlamentului in detrimentul presedintiei.

 

Predarea Parlamentului de mai multa putere in detrimentul autoritatii prezidentiale ar putea semnala o schimbare de putere despre care s-a speculat de mult timp in Rusia.

 

Criticii lui Putin au sugerat acesta ia in considerare diverse scenarii pentru a-si pastra controlul dupa 2024, inclusiv optiunea de a deveni prim-ministru cu puteri extinse. In mod similar, in 2008, Putin a schimbat locuri cu premierul pentru a ocoli prevederile constitutionale care interzic aceleiasi persoane sa indeplineasca doua mandate consecutive.

 

In declaratia sa, Dmitri Medvedev a indicat ca guvernul demisioneaza pentru a elibera calea pentru reformele propuse de Putin.

 

Putin “a subliniat o serie de schimbari fundamentale ale constitutiei, schimbari semnificative nu numai la o serie de articole ale constitutiei, ci si la echilibrul puterii in ansamblul sau”, a spus Medvedev in declaratia sa, care a fost difuzata la televiziunea de stat rusa.

 

“In acest context, este evident ca noi, in calitate de guvern … ar trebui sa oferim presedintelui tarii noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare pentru aceasta. Si in aceste conditii, cred ca ar fi corect, in conformitate cu sectiunea 117 din constitutie, ca guvernul sa demisioneze”, a adaugat Medvedev.

 

In discursul sau anual adus Adunarii Federale miercuri, Putin a declarat ca este de acord ca nimeni nu trebuie sa functioneze ca presedinte pentru mai mult de doua mandate consecutive si a propus mai multe amendamente constitutionale.

 

Propunerea sa cheie este de a transfera puterea de a selecta premierul si cabinetul de la presedinte catre parlament.

 

“Stiu ca in societatea noastra se discuta o dispozitie constitutionala potrivit careia aceeasi persoana nu ar trebui sa fie presedinte pentru mai mult de doua mandate consecutive”, a spus Putin. “Nu cred ca aceasta este o problema fundamentala, dar sunt de acord cu asta”, a spus el.

 

“Propun … incredintarea Dumei de Stat cu puterea de a aproba candidatura premierului, apoi, dupa propunerea premierului, sa numeasca toti vicepremierii si ministrii federali”, a spus Putin. “In acest caz, presedintele va fi obligat sa ii numeasca, adica nu va avea dreptul sa respinga candidaturile aprobate de parlament”.

 

Conform actualei constitutii, presedintele trebuie sa obtina aprobarea de la camera inferioara a parlamentului pentru a numi seful guvernului si este in drepturile prezidentiale sa numeasca apoi toti deputatii si ministrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.