Drogul ketamina a fost licentiat in Marea Britanie ca medicament anti-depresiv

0
127
Drogul ketamina a fost licentiat in Marea Britanie ca medicament anti-depresiv

Un medicament derivat din ketamina a fost autorizat pentru utilizare in Marea Britanie pentru a trata depresia dupa ce a fost aprobat de Comisia Europeana, potrivit producatorului american al medicamentului.

 

 

Esketamina vine sub forma de spray nazal si se foloseste pentru tratarea depresiei severe la pacientii care nu au raspuns bine la anti-depresive traditionale. Spray-ul cu actiune rapida este deja vandut in SUA de catre producatorul Janssen sub numele de marca Spravato. Acum spray-ul ar putea fi prescris pe NHS in cateva luni dupa ce Janssen a anuntat aprobarea medicamentului de catre Comisia Europeana.

 

Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire (Nisa) este de astepta sa prezinte pana in iunie anul viitor daca medicamentul va fi disponibil in Marea Britanie. Cu toate acestea, expertii spun ca o negociere de costuri va trebui sa aiba loc inainte de a fi lansata pe NHS.

 

Agentia de reglementare pentru medicamente si servicii medicale (MHRA) va decide, de asemenea, daca va impune masuri suplimentare de siguranta asupra medicamentului. Unii pacienti au aratat ca prezinta imbunatatiri dupa doar cateva ore, unde antidepresivele conventionale pot dura saptamani sau luni pentru a incepe sa aiba efect. Dr James Stone, lector principal clinic in psihiatrie la King’s College London, a lucrat la mai multe studii asupra consumului de droguri ca o alternativa la anti-depresive traditionale.

 

El a spus agentiei de stiri PA: „Stim de ceva timp ca ketamina are efecte antidepresive la persoanele care au depresie rezistenta la tratament (TRD), care nu au raspuns la alte tratamente. Ketamina este unica prin faptul ca efectul incepe intr-o ora in comparatie cu alte medicamente care pot dura doua pana la patru saptamani pentru a avea un efect.”

 

Pana in prezent, a fost administrat ca o injectie, dar a fost administrat ca un medicament fara licenta.

 

Esketamina este o forma de ketamina disponibila ca spray nazal si va fi prima forma a acestui medicament care este autorizata in Marea Britanie. Ca atare, reprezinta un tratament potential avansat pentru persoanele cu depresie care nu au raspuns la niciun alt tratament.

 

Este probabil ca acesta sa fie administrat numai intr-un cadru de zi, oferit pacientilor care trebuie sa frecventeze spitalul de fiecare data.

 

Dezavantajele acesteia sunt ca mentinerea raspunsului va necesita de doua ori pe saptamana vizite la spital, pentru primele saptamani de tratament. Va necesita apoi vizite saptamanale pentru cateva luni. Desi nu au existat unele dintre problemele asociate cu utilizarea grea la dependentii de ketamina, este posibil sa apara probleme in jurul utilizarii ketaminei – mai ales daca utilizarea si prescrierea nu sunt monitorizate indeaproape.

 

El a adaugat ca efectele secundare fizice, cum ar fi modificarile in perceptia realitatii, modificarile tensiunii arteriale si greata sunt frecvente aproximativ o ora dupa tratament.

 

„Desi nu a fost studiat indeaproape, exista riscul ca oamenii sa inceapa sa ia ketamina in mod ilegal si sa se puna in pericol de dependenta”, a spus el.

 

„In cele din urma, este probabil sa fie scump si acest lucru poate face tratamentul imposibil sau imposibil de accesat in multe trusturi NHS.”

 

Dr. Rupert McShane, care conduce o clinica de ketamina auto-salara NHS din Oxford, solicita un registru independent unde pacientii vor inregistra fiecare tratament cu ketamina sau esketamina printr-o aplicatie pentru a urmari utilizarea.

 

Avizul Comisiei Europene s-a bazat pe mai multe studii, potrivit Janssen, inclusiv un studiu care a aratat ca pacientii carora li s-a administrat esketamina aveau un risc mai mare de recidiva cu 51%. Dr. Husseini K Manji, seful global al Janssen, a declarat: „Aprobarea CE a esketaminei ofera un nou mod de a gestiona tulburarea depresiva majora rezistenta la tratament, cu un nou mecanism de actiune.

 

„Janssen s-a angajat sa reduca povara devastatoare cauzata de boli mintale grave si suntem mandri sa introducem o optiune noua si inovativa de tratament, care va ajuta la solutionarea unei nevoi semnificative nesatisfacute.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.