Economia Romaniei va inregistra o reducere de 1,9% la nivel anual

0
48
Economia
Grafic financiar

Economia romaneasca va inregistra o reducere severa in trimestrul al doilea , urmare a impactului asupra fabricarii produselor textile si articolelor de imbracaminte, pielarie si industrie auto. Ministerul de Finante a declarat ca impactul asupra industriei prelucratoare va fi de circa 18% iar declinul de aproximativ 35%.

,, Prognoza evolutiei produsului intern brut pentru anul 2020 a luat in considerare efectele pandemiei COVID-19, precum si masurile de sprijin pentru mediul de afaceri, piata muncii si consumatori, dar si interventiile in domeniul medical. Se estimeaza o reducere severa pentru economia Romaniei in trimestrul al II-lea (-14,4%), profilul trimestrial evidentiind o evolutie preponderent in forma de „V”, dar fara a reveni la situatia din scenariul de iarna (absenta coronavirusului), cu o recuperare propriu-zisa in trimestrul IV. Scenariul se bazeaza pe un impact economic negativ limitat in timp, in jur de 4 luni (martie-iunie), urmand o extindere partiala in iulie-septembrie, plecand de la experienta Chinei care da semne de revenire dupa 4 luni. ’’, se arata in documentul citat.

UE ofera imprumuturi statelor membre

Potrivit Programului de convergenta 2020 publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) , investitiile brute se vor reduce cu 2,6% in conditiile in care cheltuielile cu consum privat vor inregistra o reducere cu 0,7%.

,, In cadrul cererii interne, se estimeaza ca investitiile brute (formarea bruta de capital fix) se vor reduce cu 2,6%, fiind asteptat un comportament investitional precaut din partea mediului privat. Intr-o mai mica masura vor fi afectate cheltuielile cu consumul privat (- 0,7%) care sunt sustinute de cresterea moderata a castigului salarial net si de inclinatia spre consum a populatiei.’’, se arata in documentul citat.

Scaderea consumului privat estimat in contextul crizei pandemice dar si evolutia pozitiva moderata a fondului de salarii sunt proiectii ale veniturilor bugetare pentru anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.