UE ofera imprumuturi statelor membre

0
53

UE o sa ofere imprumuturi de pana la 100 de miliarde de euro statelor membre pentru reducerea riscurilor de somaj. Sprijinul de urgenta a fost conceput pentru a face fata crizei economice cauzata de COVID-19.

Estul Europei se indreapta spre cea mai mare criza economica

Consiliul a adoptat SURE, un instrument temporar care ii va ajuta pe lucratori sa isi pastreze locul de munca pe timpul pandemiei. Statele membre UE vor putea solicita sprijinul financiar pentru a putea contribui la finantarea cresterii cheltuielilor publice nationale. Acesta a intrat in vigoare de la 1 februarie 2020 si a fost urmare a schemelor de somaj tehnic si masurilor similare la nivel national.

SURE face parte din cele trei plase de siguranta in valoare de 540 miliarde de euro convenite de Eurogrup. Liderii UE au decis ca pachetul sa devina operational pana la 1 iunie 2020.

,,Pandemia de COVID-19 reprezinta o provocare fara precedent pentru Europa.  Pune in pericol multe vieti omenesti si, in multe cazuri, mijloacele de subzistenta.  Dincolo de implicatiile pentru sanatatea publica, pandemia a provocat si perturbari economice si sociale de amploare, numeroase intreprinderi fiind nevoite sa faca apel la sprijinul public pentru a pastrau locurile de munca. SURE va reprezenta o plasa de siguranta vitala pentru protejarea locurilor de munca si a lucratorilor. Va asigura ca statele membre sa dispuna de mijloacele necesare pentru a finanta masurile de combatere a somajului si a pierderii de venituri, precum si anumite masuri legate de sanatate .’’ , a declarat Zdravko Maric, ministrul Finantelor din Croatia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.