După o perioadă destul de lungă de măsuri foarte stricte în Italia și la nivel mondial, al doilea cel mai mare retailer de modă din lume, H&M, a redeschis unele dintre magazinele sale pe 18 mai.
Cu toate acestea, H&M a declarat că două dintre cele mai mari magazine ale sale, situate în Milano și Bari, nu se vor mai redeschide niciodată. Mai mult, retailerul intenționează să închidă permanent magazinele din orașele nordice Udine, Vicenza, Bassano del Grappa, Gorizia și din orașul Grosseto, Toscana.
Gennaro Strazzullo, membru al sindicatului național UIL, a declarat: „Compania a spus că aceste închideri sunt necesare pentru a garanta sustenabilitatea pe termen lung a firmei, cu toate că aceasta nu are probleme, iar bilanțurile sale sunt bune.” Retailerul de modă H&M urmează să închidă definitiv opt magazine din Italia, in care lucrau aproximativ 200 de oameni. În prezent, 181 de magazine din Italia încă funcționează.
Întrucât retailerii din toată țara și-au anunțat din timp intenția de redeschidere a magazinelor, H&M a confirmat, într-un e-mail, că două magazine din Milano și un al treilea din Bari nu se vor redeschide. Alte cinci magazine din orașele Bassano del Grappa, Gorizia, Grosseto, Udine și Vicenza vor fi închise definitiv între lunile august și noiembrie.
H&M vrea să adauge noi servicii online și să ofere clienților cea mai bună experiență de cumpărături
Se pare că grupul suedez, H&M, a cheltuit sume uriașe pentru a-și reînnoi activitatea. Retailerul este în curs de închidere a unor magazine în toată Europa și își propune deschiderea altor magazine în noi locații. H&M a declarat că “Decizia de a închide este legată de sustenabilitatea economică a fiecărui magazin în parte “.
H&M a declarat că se așteptă la alte pierderi financiare din cauza impactului pe care îl are pandemia de coronavirus la nivel mondial. Pe data de 31 martie, nu mai puțin de 3.778 din 5.065 de magazine au fost închise. De asemenea, se pare că vânzările din luna martie a anului 2020 au scăzut cu 46 la sută față de cele din martie 2019.
Retailerul de haine H&M susţine că este nevoit să concedieze temporar zeci de mii de oameni
Retailerul suedez H&M a avertizat că se va vedea nevoit să concedieze zeci de mii de angajați şi să anuleze plata dividendelor, din cauza problemelor anunțate. Grupul suedez are peste 130.000 de angajaţi la nivel global, însă, nu a specificat câţi dintre aceştia vor fi concediaţi temporar. Cu toate acestea, a dat de înţeles că această decizie „ar putea afecta zeci de mii de angajaţi în toate segmentele acestui business”.
H&M a precizat că unele contracte vor fi încheiate definitiv din cauza impactului pandemiei asupra firmei. „Facem tot ce stă în puterea noastră în grupul H&M pentru a gestiona situaţia, pe fondul coronavirusului. Speranţa mea este că vom putea să reluăm activitatea cât mai rapid şi să îi primim înapoi pe clienţi în magazine. Este o situaţie extraordinară în care suntem forţaţi să luăm decizii dificile”, a explicat directorul executiv al lanțului de magazine H&M, Helena Helmersson, cea care a preluat conducerea gigantului brand la începutul anului 2020.
Ce schimbări a adus COVID-19 în industria modei? Care sunt previziunile pentru viitor?