Estul Europei se indreapta spre cea mai mare criza economica

0
41
Europei

O analiza Bloomberg arata ca de la caderea Cortinei de Fier, estul Europei se indreapta spre cea mai mare criza economica. Noul coronavirus a afectat sistemul de sanatate, ceea ce ar putea duce la scaderea drastica a economiei.

Tarile de la Marea Baltica pana la Marea Neagra au fost afectate de scaderea profiturilor companiilor si de cresterea ratei somajului. Economiile Romaniei si Bulgariei au atins limita extrema, comparativ cu economiile Cehiei si Slovaciei care doar s-au micsorat.

,,Ungaria si Polonia au scapat mai usor, dar nu prea exista incurajari in urma scaderilor mai modeste ale PIB-urilor deoarece cifrele puternice ale activitatii din ianuarie si februarie au ajutat la compensarea partiala a colapsului activitatii din martie.’’ a spus economistul Liam Peach.

Mai multi experti au prezentat prognoze ale unei recuperari pe masura ce companiile isi vor relua activitatea.

,,Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare. Potrivit scenariului nostru, economia Romaniei ar creste cu un ritm mediu anual peste 2,5% in perioada 2020-2022. ’’ , a declarat Andrei Radulescu, economist la Banca Transilvania, pentru Bloomberg.

Este posibil ca economiile din estul UE sa depaseasca economia Europei Occidentale la sfarsitul pandemiei. Reactia mai rapida a tarilor estice a dus la un numar mai mic de decese cauzate de virus.

Citeste si : SUA depaseste 1,5 milioane de persoane infectate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.