În Marea Britanie, au loc teste pentru a determina capacitatea câinilor special instruiți să detecteze călătorii infectați cu noul coronavirus, chiar înainte de apariția simptomelor.
Câinii din aeroporturi sunt instruiți să găsească droguri, arme sau alte obiecte de contrabandă. Aceștia sunt antrenați, de asemenea, să detecteze infecțiile și bolile, inclusiv cancerul, malaria și boala Parkinson. Conform cercetătorilor din Marea Britanie, se pare că bolile respiratorii au capacitatea de a modifica mirosul corpului, aceștia fiind de părere că toți câinii special pregătiți ar putea să detecteze această schimbare și în cazul bolnavilor de COVID-19.
Guvernul Regatului Unit a oferit echipei de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care se află în colaborare cu Medical Detection Dogs și Universitatea Durham, mai mult de 500.000 de lire sterline (peste 600.000 de dolari) pentru cercetările necesare. Pentru acestea, au fost selectați șase câini, supranumiți “The Super Six”, toți fiind labradori sau rasa cocker spaniel.
În ce constă procesul de instruire a câinilor?
Profesorul James Logan, cercetător principal al proiectului și șeful departamentului de control al bolilor de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, este încrezător că cercetările vor avea rezultate promițătoare. Acesta a afirmat că studiul “se bazează pe ani de cercetări deja realizate de echipă pentru a demonstra că persoanele infectate cu malarie au un miros corporal distinctiv și că se pot antrena câini pentru a detecta aceste schimbări cu o precizie foarte mare”.
Primul pas al cercetării este colectarea probelor de miros, atât de la persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, cât și de la persoanele care nu au fost infectate. Subiecții sunt rugați să poarte măști pentru câteva ore. Apoi, acestea sunt aduse câinilor și sunt folosite pentru a-i ajuta să distingă diferitele mirosuri. Pentru realizarea studiului nu se vor folosi doar măști, ci și șosete din nailon.
Succesul acestui studiu ar putea însemna relansarea turismului!
Cercetătorii consideră că, dacă studiul se va dovedi un succes, acesta ar putea pune în mișcare turismul, care a fost foarte afectat odată cu începutul pandemiei. Totodată, această metodă ar putea elimina nevoia de carantinare a călătorilor care ajung în aeroporturi. Cercetătorii speră să fie posibil ca, în următoarele șase luni, prima echipă de câini să fie adusă în punctele cheie de intrare în țară, așa cum sunt și aeroporturile. Se consideră că fiecare câine ar putea verifica până la 250 de persoane pe oră.
Profesorul Steve Lindsay, un specialist în sănătate publică de la Universitatea Durham din Marea Britanie, este de părere că „Ideea de bază este să putem analiza călătorii care ajung în această țară, care ar putea transporta COVID-19, să detectăm acei oameni și să îi izolăm de restul comunității”.
Au existat multe discuții legate de cele mai bune modalități de a reduce șansa transmiterii noului coronavirus în timpul călătoriilor. Administrația de Securitate a Transporturilor din SUA lucrează la planurile de verificare a temperaturii călătorilor, pe unele dintre aeroporturile americane, în timp ce aeroportul din Las Vegas a anunțat, pe Twitter, că a instalat tonomate încărcate cu echipamente de protecție personală.
Citește și despre cum Patsy „Câinele Minune” a salvat 900 de oi din incendiile din Australia!