In salbaticie, leii africani sunt niste animale majestice. Umbla mandri in haite – masculii, cu tinuta lor distinctiva, isi apara teritoriul cu urlete furtunoase; femelele, vinatorii haitei, lucreaza impreuna pentru a pandi si a ataca prada. Masurand aproximativ 1.5 metri inaltime si cateva sute de kilograme, specia este cunoscuta drept „regele pisicilor”.
Insa, intr-un set de imagini tulburatoare facute publice in ultimele zile, cinci lei sunt aratati in custi, slabiti, aproape morti, tinuti in spatele gratiilor dintr-un parc din Khartoum. Fotografiile au fost impartasite pentru prima data sambata de Osman Salih, un avocat in cauza din capitala sudaneza. De atunci, au atras o audienta de mii, care s-au raspandit in fluxurile de socializare din intreaga lume si au lansat o campanie online care a adoptat hashtag-ul #SudanAnimalRescue.
Dar acele cereri de ajutor au fost deja prea tarzii, cel putin pentru o leoaica, care a murit luni, a spus Salih intr-o postare pe Facebook, insotita de o fotografie cu animalul – ochii inchisi, corpul fragil ondulat si coastele vizibile sub blana.
„Vazand ca aceste animale in custi si tratate in acest fel, mi-a facut sangele sa fiarba”, a scris Salih intr-o alta postare.
Salih privea cum unii dintre lei schipatau, atat de subnutriti incat coloana vertebrala si oasele soldului aratau de parca ar putea sa iasa din piele. Altii zaceau pe podelele de beton, langa carnea putrezita, in timp ce roiuri de muste le aterizau pe fata.
Scena a fost deosebit de greu de digerat, a spus el, dupa ce a aflat despre mii de animale care dispar in incendiile din Australia din aceasta luna.
Nu a fost clar cum au ajuns leii in custi, dar sunt localizati in Parcul Al-Qureshi, gestionat de guvernul orasului si finantat in parte de donatori privati, potrivit serviciului de stiri Agence France-Presse, care si-a trimis jurnalistii sa vada leii si au publicat mai multe fotografii.
„Mancarea nu este intotdeauna disponibila, asa ca deseori o cumparam din banii nostri pentru a le hrani”, a declarat managerul parcului Essamelddine Hajjar, care a estimat ca unii dintre ei au pierdut aproape doua treimi din greutatea lor corporala. Administratorii parcului au acuzat oficialii din fauna salbatica din Sudan pentru agravarea sanatatii leilor, a spus Salih.
„Venitul parcului pentru o luna nu este suficient pentru a hrani un leu timp de o saptamana”, a scris el.
Salih a spus ca a colaborat cu un grup pentru a contacta medicii veterinari si specialistii in domeniul naturii salbatice si a organizat intalniri cu oficialii guvernamentali. El vrea sa ofere ajutor – atat monetar, cat si forta de munca – intr-un moment in care tara sufera de criza economica si tulburari politice.
„Problema nu este pur si simplu hrana, ci cel mai important animalele au nevoie de un tratament detaliat si special pentru a le scapa de infectii si probleme cauzate probabil de carnea infestata si alimentatia saraca”, a scris Salih.
Dar de luni, Salih nu formase inca un plan de colectare a donatiilor pe care multi de pe retelele de socializare le-au oferit cu drag. Ingrijorat de fraude, Salih a rugat pe oricine este interesat sa dea bani sa astepte pana cand va exista un sistem organizat pentru a-i primi.
„Prea des aceste situatii sunt exploatate si oamenii sunt inselati”, a scris el intr-o postare duminica.
In acea postare, el a mai spus ca grupul de caritate si salvare animala Four Paws International a fost de acord sa trimita o echipa care sa reabiliteze animalele si sa antreneze oficialii faunei salbatice. Un purtator de cuvant al organizatiei nu a raspuns unei solicitari de comentarii, insa pe pagina sa de Facebook, unde unii utilizatori au solicitat interventiei Four Paws, un administrator a raspuns: „Suntem constienti de situatie. Incercam sa aflam mai multe si sa vedem daca putem ajuta. ”
Dar problema este probabil mult mai mare decat Parcul Al-Qureshi. Nu este clar cati lei sunt tinuti in captivitate in Sudan, dar populatia acestora este in scadere la nivel mondial. In ultimii 21 de ani, numarul acestora a scazut cu 43%, potrivit African Wildlife Foundation. Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii ii considera „vulnerabili”.
Salih a spus ca ar putea exista parcuri in Sudan care detin lei si alte animale, in conditii similare.
“Este extrem de important sa retinem ca dupa aceasta postare ne-a fost adus in atentie faptul ca multe alte parcuri se afla in aceeasi stare de saracie”, a scris Salih. „Speram, asadar, ca aceasta initiativa poate ajunge la toate parcurile si sanctuarele de animale salbatice.”