Un tablou in valoare de 66 de milioane de dolari furat in urma cu 22 de ani a fost gasit in peretele muzeului din care fusese furat initial

0
95
Un tablou in valoare de 66 de milioane de dolari furat in urma cu 22 de ani a fost gasit in peretele muzeului din care fusese furat initial

Un tablou descoperit intamplator luna trecuta este un original Gustav Klimt care a fost furat in urma cu aproape 23 de ani, au confirmat autoritatile italiene.

 

Tabloul, Portretul unei doamne, a fost furat dintr-o galerie din orasul de nord Piacenza in 1997.

 

S-a crezut ca nu va mai fi gasita niciodata, pana cand gradinarii care indepartau iedera au gasit-o ascunsa intr-un perete extern din aceeasi galerie.

 

Klimt are o valoare estimata de cel putin 60 milioane EUR (66 milioane USD; 51 milioane lire sterline).

 

De ce pictura a fost lasata in perete la Galeria Ricci Oddi de Arta Moderna este inca un mister.

 

„Nu pot sa va spun ca opera este autentica”, a spus procurorul Ornella Chicca.

 

Ea a spus ca testele suplimentare vor clarifica daca pictura a fost in interiorul spatiului peretelui de cand a fost furata sau daca a fost plasata acolo mai tarziu.

 

Dupa finalizarea testelor, opera de arta va reveni pe afisaj, a adaugat doamna Chicca.

 

Pentru a-i determina autenticitatea, expertii au studiat pictura cu lumina cu infrarosu si ultraviolete si au comparat imaginile cu cele efectuate in timpul testelor din 1996.

 

“Asemanarile dintre imagini ne-au permis sa stabilim ca este cu siguranta pictura originala”, a spus expertul de arta Guido Cauzzi.

 

El a spus ca starea lucrarii este „relativ buna”, adaugand: „A trecut prin cateva incercari, dar are nevoie doar de ingrijire de rutina, nimic deosebit de complicat”.

 

Portretul unei doamne a fost pictat in 1916-17 de artistul vienez Gustav Klimt spre sfarsitul vietii.

 

A fost cumparat de Giuseppe Ricci Oddi in 1925 si pastrat in galerie pana cand a fost furat la 22 februarie 1997 pe fondul pregatirilor pentru o expozitie speciala.

 

Cadrul tabloului a fost aruncat pe acoperisul cladirii pentru a face sa para ca hotii au intrat prin acoperis. Nu a fost cazul, deoarece geamul acoperisului era prea mic pentru ca tabloul sa aiba loc.

 

In decembrie, gradinarii care curatau iedera de pe un perete s-au impiedicat de un panou metalic. In spatele ei se afla o adancitura, in interiorul careia se afla o punga neagra care continea tabloul lipsa.

 

Iedera care acoperea spatiul nu a fost taiata de aproape un deceniu, au spus oficialii.

 

Cu putin timp inainte de a fi furata, studenta la arta Claudia Maga a dezvaluit ca fusese pictata peste un alt tablou al lui Klimt, Portretul unei tinere doamne, care nu mai fusese vazut din 1912.

 

A reusit sa-si demonstreze teoria, convingandu-l pe fostul director al galeriei Piacenza sa ii faca o scanare cu raze X.

 

Tabloul original era al unei tinere fete din Viena care murise. Klimt pictase peste portret cand fata a murit brusc, ca sa uite de durerea mortii ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.