Un studiu britanic referitor la relatia dintre angajamentul artelor si mortalitate a aratat ca o astfel de implicare ar putea avea o asociere protectoare cu longevitatea la adulti.
Oamenii care mergeau la muzee, galerii de arta, expozitii, teatru, concerte sau opera o data sau de doua ori pe an aveau un risc mai mic cu 14% de a muri in timpul unei perioade de urmarire. Cei care s-au angajat in activitati artistice in mod mai frecvent (la fiecare cateva luni sau mai putin) aveau un risc mai mic de 31% de moarte, independent de factorii demografici, socioeconomici, de sanatate, comportamentali si sociali.
Studiul a fost publicat de Craciun in The BMJ, fost British Medical Journal, de Daisy Fancourt si Andrew Steptoe, doi profesori in psihologie si epidemiologie la departamentul de Stiinta si Sanatate Comportamentala, University College din Londra. In studiul lor au urmat 6 710 persoane cu varsta de 50 de ani sau peste pe o perioada de 14 ani.
Punctul de plecare al studiului a fost cercetarea anterioara in domeniul sanatatii, unde implicarea artelor ar putea fi legata de longevitate prin atenuarea stresului cronic si a depresiei si furnizarea de resurse emotionale, cognitive si sociale.
Autorii s-au concentrat in mod special pe activitati de arta receptiva, inclusiv teatru, concerte, opera, muzee, galerii de arta si expozitii (dar nu cinema). Cu toate acestea, nu au putut sa evalueze potentialul suprapunerii cu participarea activa la activitati artistice si acest lucru ramane de explorat.
Dupa analize de sensibilitate, autorii au descoperit ca asocierile dintre implicarea artelor si longevitate erau consistente atunci cand au fost ajustate pentru orice probleme de mobilitate si statut socioeconomic.
Atunci cand au in vedere ce ar putea explica aceasta asociere ramasa, ei scriu ca cercetarile au sugerat ca implicarea artistica construieste capital social, ceea ce imbunatateste accesul oamenilor la cunostinte si resurse si ar putea ajuta la imbatranirea cu succes.
Posibilitatile suplimentare sunt ca angajarea artelor sa imbunatateasca simtul scopului in viata, ajuta la reglarea emotiilor si, prin urmare, imbunatateste confruntarea, sustine tamponarea stresului si creeaza creativitatea, ceea ce imbunatateste capacitatea oamenilor de a se adapta pozitiv la circumstantele de viata in schimbare.
Studiul nu spune daca implicarea artistica ar trebui sa inceapa de la o varsta frageda, dar asta probabil se subintelege.