Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei care accelereaza metabolismul si creste energia pentru restul zilei. Acesta furnizeaza ,, carburantul ’’ de care avem nevoie pentru prima parte a zilei.
Un studiu al specialistilor americani de la Universitatea din Alabama a demonstrat ca nu se confirma probabilitatea ca persoanele care nu mananca dimineata sa se confrunte cu o crestere in greutate. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 16 saptamani , iar la final nu s-a putut observa nicio diferenta de greutate intre persoanele care ia masa de dimineata si cele care sar peste aceasta.
Multe cercetari cu privire la micul dejun asociaza aceasta masa cu starea buna se sanatate , cresterea capacitatii cognitive dar si scaderea colesterolului rau si a bolilor cardiovasculare. De asemenea, senzatia de satietate si reducerea aportului caloric sunt datorate micului dejun.
Cristina Dumitru , Communication Manager SEE la Tetra Park South East Europe a declarat ca aproximativ 50% dintre consumatorii din mediul urban ia micul dejun zilnic sau aproape zilnic, procentul crescand in randul consumatorilor maturi si varstnici. Cele mai mici procente sunt la persoanele intre 18-34 de ani.
S-a demonstrat ca obiceiul de a luat micul dejun nu este influentat de existenta unui copil in familie. Doar jumatate dintre familiile care au copii ia micul dejun zilnic sau aproape zilnic.
Ce este bine sa mananci la micul dejun?
In cadrul unei alimentatii sanatoase, pe langa legume, fructe, cereale, carne si oua este bun si consumul de lapte dimineata. Este indicat sa mananci dimineata, la o ora dupa ce te-ai trezit. Astfel, corpul tau va avea timp sa arda caloriile oferite si nu se vor mai transforma in depozite de grasime, asa cum se intampla cu caloriile consumate seara, inainte de culcare.
Dimineata, cafeaua nu este suficienta si trebuie sa te autoconvingi sa mananci. De asemenea, trebuie sa ai atentie la calorii pentru ca acestea se aduna indiferent de momentul in care le consumi.