Putin solicita instantei sa modifice constitutia pentru a-i permite sa ramana la putere pana in 2036

0
193
Putin solicita instantei sa modifice constitutia pentru a-i permite sa ramana la putere pana in 2036

Presedintele rus Vladimir Putin a solicitat in mod oficial instantei constitutionale a tarii sa aprobe un amendament care i-ar putea permite sa ramana la putere inca 16 ani.

 

La inceputul acestei saptamani, Putin, in varsta de 67 de ani, care a dominat peisajul politic al Rusiei timp de doua decenii ca presedinte sau prim-ministru, a facut o prezenta in parlament pentru a sustine un amendament care sa-i permita sa ignore interdictia constitutionala de a candida din nou in 2024.

 

Miercuri, ambele camere ale parlamentului au sustinut coplesitor modificarile care l-ar putea mentine pe Putin la putere pana in 2035, daca va castiga si va completa inca doua mandate de presedinte.

 

Aceasta miscare l-ar face conducator al Rusiei timp de 36 de ani – cea mai lunga functie din istoria moderna a tarii. El este in prezent cel mai indelungat conducator de la Josef Stalin.

 

Kremlinul a declarat sambata ca Putin a semnat modificarile constitutionale. Cu toate acestea, instanta constitutionala a Rusiei trebuie sa se pronunte acum daca modificarile sunt legale inaintea unui vot planificat la nivel national privind modificarile constitutiei planificate pentru 22 aprilie.

 

In conformitate cu legea actuala, Putin nu va mai putea candida din nou pentru presedinte in 2024 din cauza limitelor de mandat. Noua masura i-ar reseta in mod efectiv numarul de termene la zero, permitandu-i sa candideze inca doi termeni de sase ani.

 

Fost ofiter KGB, Putin a indeplinit doua mandate prezidentiale in 2000-2008 inainte de a trece la biroul premierului rus, in timp ce protejatul Dmitry Medvedev a ocupat functia de presedinte.

 

El a recuperat presedintia in 2012 si a castigat alte alegeri in 2018.

 

In timpul aparitiei sale in Parlament marti, Putin – care nu a spus daca va candida din nou in 2024 – a spus ca Rusia are nevoie de stabilitate mai presus de toate.

 

“Presedintele este un garant al securitatii statului nostru, a stabilitatii sale interne si a evolutiei sale”, a spus el. „Am avut destule revolutii.”

 

O serie de amendamente constitutionale propuse de Putin in ianuarie au fost vazute pe scara larga de inamicii Kremlin ca parte a eforturilor sale de a ramane la putere. Cu toate acestea, nu a fost clar pana marti cum Putin ar putea atinge acest obiectiv.

 

Alte modificari constitutionale consolideaza in continuare presedintia si subliniaza prioritatea dreptului rus fata de normele internationale. Modificarile de asemenea scoate in afara legii casatoriilor intre persoane de acelasi sex si mentioneaza „credinta in Dumnezeu” ca una dintre valorile traditionale ale Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.