Romania nu indeplineste conditiile necesare pentru aderarea la moneda Euro

2
89

Romania nu indeplineste niciun criteriu cerut pentru aderarea la moneda Euro si adoptarea monedei unice. Potrivit Raportului de Convergenta Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro.

Una dintre marile probleme este ca niciunul dintre state nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb. Pentru a adera la zona euro, este nevoie de cel putin doi ani de participare la mecanismului cursului de schimb (MCS II). Totodata , aceasta participare trebuie sa fie lipsita de tensiuni grave.

Romania , pe langa neindeplinirea conditiilor formale , nici nu este compatibila cu normele uniunii economice si monetare. Pentru a adera la moneda Euro , trebuie indeplinita atat stabilirea pretului, cat si criteriul finantelor publice , criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung dar si criteriul privind cursul de schimb.

Criterii de convergenta pentru aderarea la Euro :

1. Stabilitatea preturilor
Rata inflatiei nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care inregistreaza cele mai bune rezultate.

2. Finante publice solide si sustenabile
Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decat 3 % din PIB. Datoria publica nu poate fi mai mare de 60 % din PIB.

3. Stabilitatea cursului de schimb
Statul candidat trebuie sa participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel putin 2 ani fara devieri semnificative de la cursul central ERM II si fara o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede in raport cu euro in aceeasi perioada.

4. Ratele dobanzilor pe termen lung
Rata dobanzii pe termen lung nu ar trebui sa fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care inregistreaza cele mai bune rezultate in materie de stabilitate a preturilor.

Vezi si : Industria lemnului primeste sprijin de 200 de milioane de euro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.