Rusia trimite nave de razboi in Siria, acuza Ankara de moartea trupelor turce

0
99
Rusia trimite nave de razboi in Siria, acuza Ankara de moartea trupelor turce

Rusia a declarat vineri ca a trimis doua nave de razboi echipate cu rachete de croaziera in apele de pe coasta Siriei si a acuzat Ankara de moartea a 33 de soldati turci in regiunea Idlib din Siria din ziua precedenta.

 

Uciderea soldatilor turci si ranirea a altor 32, anuntate de guvernator in provincia Hatay din Turcia, de la granita cu Siria, au ridicat decesul militar turc in regiune la 54 in aceasta luna.

 

Ministrul Apararii din Rusia a fost citat vineri de agentia de stiri RIA ca trupele turce au fost lovite de focul de artilerie din fortele guvernamentale siriene care incercau sa respinga o ofensiva a fortelor rebele.

 

Acesta a fost citat ca Ankara nu a reusit sa notifice Moscova prezenta trupelor turcesti in zona lovita de artilerie, in ciuda faptului ca a fost in comunicare periodica cu armata rusa.

 

Trupele turcesti au fost desfasurate direct alaturi de rebelii anti-guvernamentali, a afirmat ministrul. Dar, conform informatiilor furnizate de Turcia, nu existau trupe turcesti in zona, iar Rusia a spus ca fortele turcesti „nu ar fi trebuit sa fie acolo”.

 

Avioanele rusesti nu au efectuat atacuri aeriene in zona in momentul incidentului si Moscova a facut tot ce a putut pentru a ajuta odata ce a aflat de prezenta trupelor turcesti, a declarat ministrul.

 

Acest lucru a inclus asigurarea opririi atacului fortelor siriene, pentru a permite Turciei sa-si evacue mortii si ranitii.

 

Intre timp, doua fregate rusesti care transportau rachete de croaziera au fost dislocate in Siria, au declarat oficialii marinei ruse. Amiralul Makarov si amiralul Grigorovici al Flotei Marii Negre se indreapta in prezent spre coasta Siriei cu rachete de croaziera Kalibr la bord. Ambele nave de razboi au participat anterior la ofensiva Rusiei in Siria.

 

Ambasadorii NATO organizeaza consultari cu privire la evolutiile din Siria in temeiul articolului 4 din tratatul aliantei, la cererea Turciei. NATO a declarat ca secretarul general Jens Stoltenberg va organiza o conferinta de presa in jurul orei 5:45 a.m.

 

Turcia a trimis mii de trupe si echipamente militare grele in Siria, iar presedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat ca Ankara va lansa o ofensiva la scara larga pentru a respinge fortele siriene, cu exceptia cazului in care se vor retrage din posturile de observare turcesti din regiune.

 

Desi incearca sa-si coordoneze eforturile asupra Siriei, Rusia sprijina presedintele sirian Bashar al-Assad, in timp ce Turcia sprijina fortele rebele care se opun lui Assad.

 

Raspunzand uciderilor de joi, un inalt oficial turc a declarat vineri ca Ankara nu va mai opri refugiatii sirieni sa ajunga in Europa. Turcia a invinuit un atac aerian de catre fortele guvernamentale siriene pentru decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.