Știri dezastruoase despre testul de lansare a prototipului conceput de SpaceX. Racheta Starship SN4 a explodat!

0
45

Un prototip SpaceX a explodat în timpul unui test transmis în direct, din zona de testare de la Boca Chica a firmei SpaceX. Tot incidentul a fost difuzat într-un livestream înregistrat de site-ul NASA Spaceflight. Acesta este cel mai nou prototip al navei spațiale, care este concepută pentru colonizarea planetei Marte. Din fericire, nu au fost raportate victime sau răniți.

Transmis în direct, cu mai puțin de o zi în urmă, în videoclip se poate observa o flacără mică, urmată o explozie masivă. Explozia a avut loc cu doar câteva ore înainte de lansarea rachetei Falcon 9, care va trimite doi astronauți NASA în spațiu, către Stația Spațială Internațională. Însă, explozia care a avut loc nu are legătură cu această lansare. Acesta este al patrulea test pentru următoarea generație de rachete SpaceX; firma susține că mecanismul acestora este diferit față de cel al rachetei Falcon 9.

Aceasta este doar cea mai recentă dintr-o serie de eșecuri spectaculoase de testare a prototipurilor rachetei Starship. Prototipul a fost folosit pentru probele de la sol din zonele de testare ale companiei, situate în sudul statului Texas, ca parte a unei încercări de a grăbi procesul de lansare a rachetei. Din acest motiv, nava a explodat, nefiind pregătită corespunzător pentru lansare.

Starship este o rachetă de dimensiuni mari, cu o înălțime de 120 de metri, concepută pentru a transporta oameni și 100 de tone de marfă către Lună și Marte. SpaceX plănuiește ca Starship să fie un vehicul de lansare complet reutilizabil, acest prototip făcând parte din ambiția lui Elon Musk de a coloniza spațiul. Așadar, întregul concept al acestei nave spațiale este gândit pentru a permite oamenilor să aibă acces la călătoria în spațiu. În martie, Musk a împărtășit noi imagini ale prototipului, în urma unui șir de explozii care au distrus versiunile anterioare ale rachetei Starship.

Instalația din sudul statului Texas se află lângă un cartier mic, pe care SpaceX a încercat să-l cumpere pentru testările pe care le realizează. Cu toate acestea, unii rezidenți au refuzat ofertele companiei și i-au acuzat pe avocații lui Musk de aprecieri imobiliare nerealiste.

SpaceX se numără printre cele trei companii sponsorizate de NASA, luna trecută, pentru dezvoltarea unor sisteme care să fie implementate în rachete capabile să trimită marfă și oameni pe Lună. NASA a acordat companiilor, în total, 1 miliard de dolari. SpaceX a propus Starship pentru acest premiu. Joi, Administraţia Federală a Aviaţiei a acordat companiei spațiale o licență pentru a putea începe primele teste de zbor ale Starship, deși nu se știa când vor avea loc aceste teste.

SpaceX pregătește, astăzi, o a doua încercare de a trimite doi astronauți la Stația Spațială Internațională de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Lansarea din Florida, a cărei primă încercare a fost oprită din cauza vremii nefavorabile, folosește un sistem de rachetă diferit de cel al navei Starship, testat în Texas. Testul care va trimite astronauții în spațiu, numit Demo-2, va folosi capsula Crew Dragon, dezvoltată de SpaceX și racheta Falcon 9.

Detaliile despre evenimentul recent sunt încă insuficiente. Se așteaptă informații suplimentare despre explozia care a avut loc la testarea prototipului conceput de SpaceX.

Citește și: Moment important susținut de NASA! SpaceX lansează primul echipaj uman în spațiu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.