Oamenii de stiinta au analizat apele reziduale din peste 30 de tari pentru a construi o harta globala a consumului de droguri

0
97
Oamenii de stiinta au analizat apele reziduale din peste 30 de tari pentru a construi o harta globala a consumului de droguri

Oamenii de stiinta au petrecut ani de zile cautand in apele reziduale de la aproximativ 60 de milioane de oameni cocaina, amfetamine si MDMA pentru a construi o harta globala a consumului ilicit de droguri in peste 30 de tari din intreaga lume.

 

Potrivit studiului, care a fost publicat in jurnalul Addiction, consumul de cocaina este in crestere in toata Europa, metamfetamina este cea mai raspandita in America de Nord si Australia, iar Olanda a avut cea mai mare rata de utilizare a MDMA.

 

„Acesta este cel mai mare studiu de epidemiologie bazat pe apele uzate realizat vreodata in ceea ce priveste orasele (120) si tarile (37) implicate si durata monitorizarii (2011-2017)”, a declarat echipa, coordonata de Iria González- Mariño, profesor asistent de chimie la Universitatea din Salamanca din Spania.

 

„Setul extins de date obtinut pentru cocaina, amfetamina, metamfetamina si MDMA a aratat o imagine cuprinzatoare a tendintelor spatiale si temporale de utilizare”, au spus González-Mariño si colegii sai in studiu.

 

Esantionarea apelor uzate pentru reziduurile din medicamente a devenit o metoda din ce in ce mai populara pentru a urmari tiparele pe piata globala a drogurilor ilicite in ultimul deceniu. Studiile anterioare s-au concentrat asupra consumului de droguri in anumite orase sau in cadrul unor evenimente publice, cum ar fi eclipsa totala din 2017, dar González-Mariño si colegii ei au adoptat o abordare internationala.

 

Echipa a inceput sa preleveze apele uzate in orasele europene in 2011 si a extins sondajul in Australia, Noua Zeelanda, Columbia, Martinica, Canada, SUA, Coreea de Sud si Israel din 2014 pana in 2017.

 

Echipa a evitat colectarea de probe in timpul sarbatorilor publice, cand consumul de droguri mai mare decat media ar afisa rezultate eronate si a incercat sa compenseze pentru medicamentele prescrise care ar putea lasa aceleasi amprente chimice ca si variantele lor ilegale. De exemplu, apa uzata din Seattle sugereaza utilizarea in special a metamfetaminei in oras, dar aceasta constatare ar putea fi influentata de medicamentele legale prescrise pentru tulburarile de deficit de atentie / hiperactivitate.

 

Rezultatele au aratat consumul general de droguri cel mai frecvent in orase precum Anvers, Amsterdam, Zurich, Londra si Barcelona, ​​in timp ce orasele din Grecia, Portugalia, Finlanda, Polonia si Suedia au avut cele mai mici rate de reziduuri de droguri in apele uzate.

 

Cocaina a fost cea mai populara la Londra, Bristol, Amsterdam, Zurich, Geneva, St Gallen si Anvers. Amfetamina a parut sa creasca la Barcelona, ​​Geneva, Berna, Zurich, Dortmund si Berlin, dar utilizarea metamfetaminei a fost mult mai mica in Europa decat in ​​Statele Unite si Australia. In timp ce Olanda a avut cele mai mari rate de utilizare a MDMA, medicamentul a fost de asemenea popular la Helsinki, Oslo, Bruxelles, Dortmund, Zagreb, Zurich, Geneva si Barcelona.

 

In general, datele sunt mai mult sau mai putin aliniate cu alte masuratori ale consumului ilicit de droguri. „In termeni generali, concluziile pe care le-am obtinut analizand apele uzate se potrivesc cu cele derivate din indicatorii consacrati ai consumului de droguri, cum ar fi sondajele, datele de inutilare etc.”, a spus González-Mariño intr-un e-mail. „Lucrul interesant al metodologiei noastre este faptul ca ofera date aproape in timp real (probele sunt prelevate si analizate in cateva zile), astfel incat sa obtinem rezultate„ mai devreme ”decat alti indicatori.”

 

Ca exemplu, ea a amintit cum echipa ei a fost perplexa sa vada o crestere masiva in benzoylecgonine, compusul metabolit al cocainei, in orasele europene din 2016 pana in 2017. Luni mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca puritatea cocainei a crescut in perioada respectiva, ceea ce ar putea reprezinta nivelurile mai ridicate de benzoylecgonine din apele uzate.

 

De asemenea, González-Mariño a recoltat apele uzate pentru semne de consum de canabis, dar ingredientul psihoactiv al acestui medicament – tetrahidrocannabinol (THC) – a fost mai dificil de identificat in probele de canalizare, deoarece se leaga cu usurinta de particulele de ape uzate.

 

„Protocolul analitic pentru extragerea lui si analizarea acestuia in apa trebuia imbunatatit an de an”, a spus González-Mariño. „Este o substanta complicata, dar sunt sigura ca noile noastre metode vor fi suficient de bune pentru a include si THC in studiile noastre urmatoare.”

 

Aceste date privind apele uzate sunt utile pentru comunitatile care cauta sa urmareasca fluxul de droguri ilicite si sa anticipeze problemele medicale si sociale legate intre ele. González-Mariño si colegii sai spera sa-si extinda cercetarile in alte orase si pot incepe testarea altor substante care afecteaza calitatea vietii umane.

 

„Aceasta metodologie poate fi extinsa pentru a evalua obiceiurile de viata (cum ar fi consumul de substante legale precum alcoolul sau tutunul) si expunerea umana la poluanti (cum ar fi plastifiantii si pesticidele), astfel ca domeniul sau de aplicare este promitator si nu se limiteaza la medicamente ilicite,” a spus aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.