Coronavirusul poate supravietui pe colete de livrare din carton cel putin o zi si traieste si mai mult timp pe otel si plastic.
O mare intrebare legata de focarul Covid-19, care a infectat deja peste 110.000, este modul in care germenul care il provoaca se misca atat de usor intre oameni. Desi multi virusi si germeni pot supravietui pe obiecte obisnuite, aflarea cu exactitate a modului in care face noul coronavirus ar putea ajuta la stoparea epidemiei.
Pentru a gasi un raspuns, cercetatorii americani au incercat sa aplice virusul pe sapte materiale intalnite in mod obisnuit in case si spitale, pentru a vedea cat a ramas infectios.
Germenul a supravietuit cel mai mult timp pe plastic si otel inoxidabil, unde s-a agatat timp de trei zile, in conformitate cu Vincent Munster si o echipa de la laboratorul de virologie al Institutelor Nationale de Sanatate din Hamilton, Montana, care isi descriu experimentele intr-o noua lucrare.
Acest lucru sugereaza ca echipamentele din spitale sunt un vector potential pentru boala, la fel ca si stalpii din metrou.
Pana in prezent, insa, nu exista nicio dovada definitiva virusul este de fapt raspandit prin obiecte. „Nu stim daca puteti contracta Covid-19 din suprafete contaminate sau obiecte in acest moment. Aceasta este linia de baza “, spune Marilyn Roberts, microbiologa la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii din Washington.
Medicii care testeaza pacientii stiu ca virusul este prezent in cantitati mari in tractul respirator superior al oamenilor, ceea ce face posibil ca acesta sa se raspandeasca atunci cand tusesc, stropind picaturi mici si aerosoli in aer si pe suprafete.
“Stabilitatea virusului in aer si pe suprafete poate afecta direct transmiterea virusului, deoarece particulele de virus trebuie sa ramana viabile suficient de mult dupa ce au fost expulzate din gazda pentru a fi preluate de o gazda noua”, scriu Munster si echipa sa.
Munster si colegii sai spun ca raspandirea prin aer explica probabil evenimente „super-raspandite” precum una care s-a intamplat la Boston, unde se crede ca peste 70 de persoane au fost infectate la o conferinta sustinuta de compania de biotehnologie Biogen.
Oamenii de stiinta au analizat cat timp a trait virusul pe diferite materiale si, de asemenea, in timp ce se invartea intr-o camera de aer. Dupa ce au asteptat cateva ore sau zile, au sters suprafetele si au verificat daca celulele mai pot fi infectate.
Materialele pe care virusul le-a preferat cel mai mult au fost otelul inoxidabil si plasticul, unde germenii infectiosi au putut fi colectati inca dupa trei zile. Cel mai putin contagios a fost cuprul: virusul a disparut dupa doar patru ore. Intors in camera de aer, germenii au ramas aproximativ trei ore.
Va fi nevoie de studii epidemiologice detaliate pentru a afla cu certitudine cum se raspandeste virusul, dar noile descoperiri ale laboratorului indica faptul ca poate cel putin sa se agate de colete Amazon sau de huse de plastic pentru telefonul mobil.
Cu unele virusuri, precum gripa, atingerea unei suprafete poate matura milioane de particule virale in doar cateva secunde. Alte studii arata ca oamenii isi ating fetele de mai mult de 20 de ori in fiecare ora. Temperatura rece si umiditatea scazuta permit virusurilor sa traiasca si mai mult.
Autoritatile medicale recomanda oamenilor sa se spele pe maini frecvent si sa foloseasca produse de curatat pe baza de alcool pentru a dezinfecta suprafetele. Coronavirusurile sunt destul de usor de ucis; alcoolul etilic si peroxidul de hidrogen diluat se numara printre armele eficiente.
Intr-o analiza din februarie a ceea ce se stie deja despre acest tip de virus, cercetatorii germani au spus ca, intr-un minut de curatare a unei suprafete, un milion de particule virale pot fi reduse la 100, reducand probabil riscul de infectie.
Cercetatorii NIH au comparat noul virus cu SARS si au descoperit ca cei doi germeni s-au blocat pentru o perioada similara de timp. SARS a provocat un focar in 2003, dar nu a fost atat de usor transmis, ceea ce inseamna ca alti factori joaca un rol in care Covid-19 se raspandeste mai repede.
Desi aceste motive nu sunt pe deplin intelese, cercetatorii NIH speculeaza ca persoanele cu noul coronavirus ar putea sa-l raspandeasca chiar daca nu au simptome sau ca este nevoie de mai putin de virus pentru ca o persoana sa se infecteze, numit „doza infectioasa”.
Cercetatorii spun ca acum cerceteaza cat dureaza virusul in materie de spuma, scuipat si materie fecala si in ce temperaturi si niveluri de umiditate.