Din 2023 românii vor avea parte de schimbări la locul de muncă. Noile schimbări au fost deja prevăzute în Codul Muncii, urmând să intre în vigoare la începutul anului 2023.
Potrivit legii 208/2022, românii vor beneficia de alte 10 drepturi ce vor intra în vigoare la începutul anului 2023. Legea a fost aprobată în octombrie și a permis modificări în Codul Muncii.
Noile drepturi din Codul Muncii:
Potrivit sursei Avocatnet.ro, cele 10 noi reguli de care vor beneficia românii sunt:
1.Dreptul de a fi alături de familie pentru situații neprevăzute. Românii vor beneficia de 10 zile libere pe an pentru urgențe familiare. Aceste zile sunt plătite dar trebuie recuperate. Pentru a fi acordate, salariatul trebuie să îl informeze pe angajator despre lipsa de la locul de muncă. Lipsa pentru urgențele familiale nu afectează numărul total de zile de concediu de odihnă.
2. Dreptul de a cere concediu pentru a îngriji o persoană apropiată care suferă de o boală gravă. Acest lucru va permite salariatului să acorde îngrijire sau sprijin unui membru al familiei sau unei persoane cu care locuiește în gospodărie care suferă de boli grave. Acest concediu are o durată limitată la cinci zile lucrătoare pe an și se acordă, la cerere. Spre deosebire de concediile medicale, pentru acest tip de concediu nu este prevăzută nicio perioadă minimă de vechime în firmă sau muncă. De asemenea, nu afectează durata concediului anual de odihnă.
3. Dreptul de primi mai multe informații înainte de a lua o decizie privind angajarea sau schimbarea postului. Noile contracte de muncă trebuie să cuprindă mai multe informații legate de CIM-ul pe care viitorul angajat urmează să îl semnezi ulterior. Respectiv indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului, procedurile privind semnăturii electronice, precum și dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator. Această informare prealabilă trebuie să fie adusă la cunoștință de angajator, iar salariatul trebuie să semneze documentul pentru a demonstra că a înțeles și este de acord cu informațiile primite. În plus, au fost aduse completări și detaliilor ce se regăsesc în contractul de muncă.
4. Dreptul de a avea mai multe detalii privind activitatea sa în CIM (contractul individual de muncă). Conform legii 283, la contractele de muncă se mai adaugă următoarele prevederi.
- dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, trebuie precizat dacă deplasarea este asigurată sau decontată de angajator;
- metoda de plată a salariului;
- condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi;
- condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia (dacă există, desigur);
- precizarea avantajelor acordate pe lângă salariu (asigurări medicale private, contribuții la pensia facultativă/ocupațională, vouchere etc.);
- dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă.
5. Dreptul de a nu fi supus unei noi perioade de probă. Dacă semnează un contract de muncă asemănător cu anteriorul în cadrul aceluiași angajator. În cazul perioadei de probă, s-a stabilit că este interzisă stabilirea unei noi astfel de perioade în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții.
6. Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extra-salariale, pe care le primește pe lângă salariu. Salariatul trebuie să fie informat atât verbal cât și prim contractul de muncă de sporuri, bonusuri și beneficii (ex. tichete de masă sau abonament medical privat.)
7. Dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil. Dacă un salariat și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator, acesta are posibilitatea de a solicita mutarea pe un post liber care îi oferă condiții mai favorabile.
8. Dreptul de a cere un program de muncă individualizat. Salariații au dreptul de a cere un mod flexibil de organizare a timpului de lucru, ce poate însemna de la împărțirea duratei zilnice de lucru în două perioade (una fixă și una variabilă). Astfel poți lucra la birou, acasă sau să ai program de muncă cu timp redus.
9. Dreptul de a nu fi concediat pentru cererea drepturilor nou-introduse în Codul muncii. Salariații nu vor putea fi dați afară în noi situații. Salariații nu pot fi dați afară dacă cer mutarea pe un alt post, dacă este disponibil, pe perioada concediului de îngrijitor, în zilele în care absentează pentru urgențe familiale, precum și dacă se află perioada concediului paternal.
10. Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului. Oferă posibilitatea tuturor salariaților, actuali sau noi, de a lua cunoștință despre aceste planurile de formare ale firmei.