Toate firmele au propriile priorități în ceea ce privește strategia de comunicare între angajați, în această perioadă critică. Pentru anumite organizații, costul impus de comunicarea la distanță este cel mai important, pe când, pentru altele, eficiența și performanțele metodei alese sunt pe primul loc. Suspendarea cursurilor față în față a impus, de asemenea, găsirea unor soluții noi pentru ca elevii și studenții să-și poată continua activitatea în mediul online. Numeroase platforme și aplicații care permit realizarea unor conferințe video au fost încercate în ultimele săptămâni de numeroși profesori, cu scopul de a găsi cea mai bună soluție pentru desfășurarea la distanță a orelor. Există multe opțiuni pentru cei care au nevoie de o soluție gratuită pentru comunicarea video online, deși nu toate dintre acestea se potrivesc cerințelor unui loc de muncă, sau pentru susținerea unui curs.
Printre soluțiile care pot susține comunicarea la distanță dintre angajați se numără și Zoom, aplicația care a căpătat o popularitate incredibilă nu doar datorită cursurilor online, dar și a milioanelor de oameni care lucrează de acasă în această perioadă. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aplicația a înregistrat un număr record de utilizatori în 2020. Acesta este și motivul pentru care acesteia i se vor aduce îmbunătățiri de securitate și confidențialitate. Noua actualizare Zoom 5.0 introduce pictogramele pentru blocarea rapidă a întâlnirilor, eliminarea participanților, precum și restricționarea partajării ecranului în timpul conferinței.
Totodată, o nouă caracteristică adusă aplicației va da dreptul organizatorului să permită participarea la videoconferință abia după ce persoanele conectate au fost trecute printr-o cameră virtuală. Actualizările introduse aplicației Zoom sunt, în principal, aduse pentru a combate așa-numitul fenomen de ,,Zoombombing”. Acesta a luat naștere după ce tinerii au început să se alăture conferințelor online pentru a transmite videoclipuri obscene sau cu un puternic impact emoțional, prin partajarea ecranului de pe calculatorul propriu. Eric Yuan, directorul executiv Zoom, a transmis decizia conform căreia compania se va opri pentru următoarele 90 de zile din a mai adăuga noi caracteristici aplicației, pentru a se concentra mai mult pe problemele de securitate.
Microsoft Teams este o altă aplicație care permite utilizatorilor să participe la videoconferințe, apeluri audio, conversații în scris și să aibă acces comun la aplicațiile Office, precum Word, Excel și PowerPoint, pentru facilitarea lucrului în echipă. Angajații care folosesc Office 365 au deja și Teams, iar cei care nu se numără printre aceștia, pot descărca o versiune gratuită de pe site-ul oficial. Microsoft a adus actualizări aplicației în luna martie, atunci când a luat decizia de a elimina restricțiile în ceea ce privește numărul maxim de participanți, chiar și pentru versiunile gratuite. De asemenea, oferă utilizatorilor șansa de a proba pentru șase luni programul Office 365 E1, care nu este încă licențiat pentru Teams.
Compania asigură accesul gratuit pentru toată lumea în această perioadă de criză, provocată de COVID-19. Te poți conecta gratuit pe aplicația Teams folosind adresa de e-mail furnizată de locul tău de muncă sau de către facultate. Dacă ai un cont Gmail sau Outlook, te poți conecta la versiunea gratuită accesând acest link.