Ecologistii de la Universitatea din Sydney estimeaza acum ca 480 de milioane de mamifere, pasari si reptile au pierit in incendiile din Australia incepand cu luna septembrie, fiind probabil ca cifra sa continue sa creasca.
Incendiile devastatoare au decimat statele Victoria si New South Wales in ultimele doua zile, lasand in urma lor mai multe persoane moarte sau disparute. Multe dintre locuinte de-a lungul coastei de est a Australiei au fost daramate, lasand mii de rezidenti blocati si multi obligati sa se adaposteasca in singurul loc sigur lasat la dispozitia lor, oceanul.
Imagini si videoclipuri ingrozitoare au capturat canguri care incearca cu disperare sa fuga de ziduri mari de flacari in timp ce echipele de salvare s-au intalnit cu corpurile carbonizate a mii de koala. Altii au raportat ca au vazut papagali cazand morti din copaci, iar fermierii au fugit doar pentru a se intoarce la fermele lor, gasindu-le pline cu trupurile animalelor moarte.
Lumea s-a straduit sa cuprinda amploarea distrugerii provocate de cel mai rau sezon al incendiilor australiene inregistrate, cu imagini ale cerului transformandu-se intr-un un rosu aprins asemanator filmelor horror apocaliptice.
Koala a fost printre cele mai afectate specii din Australia, deoarece se misca lent si mananca doar frunze din copacul de eucalipt, care sunt umplute cu ulei, ceea ce le face extrem de inflamabile.
Pana la 8000 din animale – o treime din intreaga populatie de koala din nord-estul coastei NSW – au fost ucise in mai putin de patru luni. Ecologistul Consiliului de conservare a naturii, Mark Graham, a declarat parlamentului australian ca incendiile din Australia au fost „atat de puternice si atat de rapide”, incat a existat o „mortalitate semnificativa” a animalelor, in special in copaci. El a adaugat: „Exista o zona atat de mare acum, care este inca sub asediul flacarilor, incat probabil ca nu vom gasi niciodata cadavrele.”
Tracy Burgess, o voluntara care se ocupa cu salvarea animalelor, a spus ca centrul ei a vazut mai putine animale decat se asteptau sa vina pentru tratament, lucru pe care ea l-a descris ca „ingrijorator”.
Stand up for Nature, o alianta de 13 organizatii, solicita oprirea imediata a exploatarii padurilor autohtone din NSW pana cand impactul incendiilor catastrofale asupra speciilor si habitatului sunt intelese. Intr-o scrisoare deschisa, acesta a avertizat ca impactul incendiilor este „extrem si continuu” si amploarea pierderii „probabil nu va fi niciodata cunoscuta”, dar va fi cu siguranta de ordinul milioanelor.
Alianta a recunoscut ca un moratoriu ar putea avea impact asupra lucratorilor autohtoni din industria lemnului si a solicitat guvernului sa ii sprijine intre timp. Ministrul Mediului, Sussan Ley, a declarat ca cifrele adevarate ale deceselor in randul animalelor nu vor fi cunoscute pana cand „incendiile s-au calmat si se poate face o evaluare adecvata”. Intre timp, in timp ce zeci de mii de oameni au ramas fara adapost de incendiile din New South Wales, au inceput sa apara povesti despre generozitate si bunatate.
Un semn din afara unei locuinte din orasul Pambula din NSW i-a invitat pe „evacuati” sa vina pentru mancare, dus sau „ajutor in general”. Anita Glover, in varsta de 43 de ani, a postat o poza cu un afis pe care l-a observat in timp ce iesea la cumparaturi in orasul natal. Ea a spus: „M-am gandit doar ca este grozav, generozitatea si oamenii care se gandesc la alte persoane care au fost evacuate.”
In orasele din NSW si Victoria se spune ca raman fara combustibil si apa, magazinele ramanand fara provizii de baza.
Elicopterele vor ajuta evacuarea a 4.000 de persoane blocate in Mallacoota din estul Gippsland Victoria, unde familiile s-au adapostit pe plaje si are loc cea mai mare relocare de oameni din coasta de sud a NSW.
Liniile telefonice si internetul sunt picate in unele orase si comunitatilor li se spune sa fiarba apa, deoarece nu este potabila.
Meteorologii au avertizat ca sambata se vor inrautati conditiile, cu vanturi puternice si temperaturi care se asteapta sa atinga 46 de grade Celsius.