Pe fondul pandemiei de coronavirus, zeci de milioane de persoane din intreaga lume au fost nevoite sa lucreze de acasa. Studiile pe aceasta tema au dezvaluit ca s-a inregistrat o crestere exponentiala a productivitatii si performantei angajatilor care au lucrat in regim remote, in comparatie cu perioada in care acestia isi desfasurau activitatea de la birou.
Cu toate acestea, exista si cazuri mai putin fericite in care unii angajati, care se bazau pe ajutorul colegilor de la serviciu, se simt izolati si deprimati, ceea ce duce, implicit, la o scadere a randamentului lor profesional. Acestia sunt nemultumiti si abia asteapta sa se reintoarca la birou.
In prezent, angajatorii sunt foarte ingrijorati din cauza impactului pe care l-ar putea avea instabilitatea economica creata de pandemie. Chiar daca isi pot desfasura activitatea online, multi antreprenori considera ca angajatii lor nu sunt la fel de productivi acasa.
De aceea, cercetatorii au realizat un sondaj in care au intrebat peste 1600 de persoane daca s-au adaptat cu munca la distanta. Surpriza a venit imediat ce au remarcat ca mai mult de o treime dintre cei chestionati s-au declarat multumiti de noul mod de lucru impus de situatia actuala.
Ba chiar mai mult decat atat, din raspunsurile lor, expertii au tras concluzia ca randamentul angajatilor a crescut foarte mult de cand au inceput sa lucreze de acasa. Respondentii s-au declarat multumiti si chiar au marturisit ca isi pot organiza mai bine task-urile din confortul casei lor.
Studiul se bazeaza pe informatiile colectate in urma unui chestionar online la care au raspuns peste 1600 de persoane, dintre care 75 % sunt barbati si 25 % femei, iar aproximativ 85% dintre subiecti au in jur de 40 de ani si au studii superioare.
Tania Saba, unul dintre expertii coautori ai studiului, a declarat: “Este interesant de notat faptul ca atat femeile, cat si barbatii au afirmat ca sunt mult mai productivi in aceasta perioada. Nu este corect sa spunem ca doar femeile prefera sa munceasca in sistem remote pentru ca astfel iti pot echilibra munca cu viata de familie. Motivele sunt mult mai complexe si mai diverse de atat”.
Pe de alta parte, cercetatorii au descoperit in urma analizei sondajului si un grup de angajati nemultumiti de faptul ca sunt obligati sa munceasca de acasa. Se pare ca acestia nu reusesc sa se organizeze si nici sa ia decizii de moment in ceea ce priveste activitatea lor profesionala, deoarece intotdeauna s-au bazat pe ajutorul colegilor mai bine instruiti sau cu un grad ierarhic superior si, prin urmare, nu dau randamentul asteptat.
Asadar, aceasta perioada este dificila pentru multe persoane. Izolarea la domiciliu si distantarea sociala a creat probleme atat in randurile angajatorilor, cat si in cele ale angajatilor. Antreprenorii care inca isi pot desfasura activitatea in mediul online se tem de eventualele consecinte asupra afacerii lor, iar o parte dintre angajati nu se pot adapta cu munca in regim remote.
Cu toate acestea, este bine de stiut ca majoritatea angajatilor sunt foarte productivi si isi pot indeplini cu succes sarcinile chiar daca lucreaza de acasa.
Sursa articol: dailymail.co.uk