Dezinformarea cu privire la coronavirus prolifereaza pe internet, in ciuda eforturilor depuse de jucatorii importanti de a o estompa.
Potrivit NewsGuard, din New York, care a lansat Centrul de urmarire a dezinformarii Coronavirus, zeci de site-uri publica stiri false si potential daunatoare despre originea si impactul virusului, precum si dovezi stiintifice aferente.
Unii sustin ca virusul a fost conceput de China ca arma biologica sau furat de spionii chinezi din Canada. Altii promoveaza „leacuri” periculoase pentru virus, inclusiv argint coloidal, inalbitor si doze mari de Vitamina C.
„Multi sunt enorm de populari, postarile lor fiind distribuite exponential mai mult pe retelele de socializare decat unele dintre cele mai fiabile site-uri de informatii de ingrijire a sanatatii din lume”, spune co-conducatorul Centrului de urmarire, John Gregory.
NewsGuard evalueaza fiecare site pe baza a noua criterii, inclusiv daca un site publica in mod repetat continut fals, daca corecteaza sau clarifica in mod regulat erorile si daca evita titluri inselatoare.
Un jurnalist italian, de exemplu, a realizat un videoclip pentru reteaua de televiziune Tgcom24, sustinand ca o sursa anonima i-a spus ca virusul a fost „conceput intr-un laborator militar unde s-au efectuat experimente pentru modificarea virusului SARS in scopuri de razboi”.
Marile companii de internet se zbat sa incerce sa se asigure ca aceste dezinformari nu sunt partajate pe platformele lor. Facebook s-a angajat recent sa inceapa sa elimine continutul cu stiri false sau teorii ale conspiratiei care au fost semnalate ca fiind periculoase de catre autoritatile de sanatate locale.
„Ne concentram pe stiri care sunt concepute pentru a descuraja tratamentul sau luarea masurilor de precautie adecvate. Aceasta include stiri legate de leacuri false sau metode de prevenire – cum ar fi bautul de inalbitor vindeca coronavirusul – sau afirmatii care creeaza confuzie cu privire la resursele de sanatate disponibile”, spune seful divizei de sanatate Faecbook, Kang-Xing Jin.
„De asemenea, vom bloca sau restrictiona hashtag-urile folosite pentru a raspandi dezinformarea pe Instagram si vom efectua cautari proactive pentru a gasi si elimina cat mai mult din acest continut.”
Intre timp, YouTube spune ca interzice „continutul care promoveaza remediipericuloase, cum ar fi videoclipurile care sustin ca substantele sau tratamentele daunatoare pot avea beneficii pentru sanatate”; si Twitter a etichetat cautarile pe „coronavirus” cu o eticheta prin care ii solicita utilizatorilor sa viziteze mai intai sursele de informatii oficiale.
Cu toate acestea, in multe cazuri, dezinformarea se raspandeste mai repede si mai larg decat informatiile oficiale.
“In timp ce virusul se raspandeste, dezinformarea ingreuneaza munca oamenilor de stiinta. Si provoaca confuzie si raspandeste spaima asupra publicului larg”, a avertizat recent directorul general OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„La OMS, nu luptam doar cu virusul, ci luptam si cu trolii si cu teoreticienii conspiratiei care promoveaza dezinformarea si submineaza raspunsul la focar.”