Raspandirea rapida a coronavirusului are efecte nefaste inclusiv in aria petroliera, cererea consumatorilor scazand considerabil. Petrolul a inregistrat cel mai slab pret international din februarie 2002.
Reperul mondial a inregistrat o scadere de pana la 13%, cel mai mic punct din ultimii 18 ani.
Prabusirea fara precedent a cererii este cauzata de restrictiile de distantare sociala impuse de guvernele din intreaga lume. Autostrazile sunt goale. Companiile aeriene sunt inchise. Fabricile mari si mici au intrerupt productia.
“Este foarte urat si nu exista nicio modalitate de imbunatati situatia actuala”, au scris analistii Bank of America intr-o nota adresata clientilor.
In acelasi timp, Arabia Saudita si Rusia inunda lumea cu exces de petrol – exact in momentul in care este necesara abordarea opusa. Razboiul de preturi agraveaza situatia de pe piata petrolului.
Cererea de benzina din SUA s-ar putea prabusi cu mai mult de jumatate
Presedintele Donald Trump, care a ascultat sfaturile expertilor in domeniul sanatatii, a extins distantarea sociala pana in 30 aprilie. Doctorul Anthony Fauci, cel mai important expert al bolilor infectioase din America, a avertizat Statele Unite prin intermediul CNN ca ar putea vedea milioane de cazuri de coronavirus si 100.000 sau mai multe decese.
Acest avertisment ingrozitor sugereaza faptul ca acest cosmar nu se va termina in curand pentru piata energiei.
IHS Markit estimeaza ca cererea americana de benzina s-ar putea prabusi cu mai mult de 50%. Aceasta ar depasi cu usurinta distrugerea cererii in timpul Marii Recesiuni.Acest aspect reprezinta o mare problema, deoarece benzina din SUA este factorul principal de schimbare la nivel mondial pentru cererea de petrol.
Seful marfurilor Goldman Sachs Jeffrey Currie a numit-o „cel mai mare soc economic al vietii noastre” si a avertizat ca este „extrem de negativ” pentru preturile petrolului.
Pretul benzinei sub 2 USD
Aceasta criza a amplificat batalia epica dintre Rusia si Arabia Saudita.
In primul rand, Rusia a refuzat sa reduca productia, in ciuda nevoii evidente de aprovizionare mai mica. Refuzul este determinat de dorinta de a supune producatorii americani unor costuri mari, cu scopulnrecuperarii cotei de piata.
Arabia Saudita a reactionat amenintand sa sporeasca in continuare productia si sa reduca preturile. Aceasta a provocat o prabusire istorica a preturilor petrolului – exact opusul celor necesare pentru a stabiliza piata care deja se confrunta cu probleme semnificative.De obicei, preturile mai mici ale energiei ar fi o veste excelenta pentru soferii americani, companiile aeriene si alti consumatori de energie.
Pretul mediu pentru un galon de benzina a scazut la 2,01 dolari, conform AAA . Aceasta a scazut de la 2,44 dolari per galon acum doar o luna. Mai multe state americane, inclusiv Texas, Ohio si Michigan, vad acum preturi la pompa sub 1,75 dolari per galon.
Cu toate acestea, multi americani nu pot profita de preturile la gazele ieftine din cauza restrictiilor severe de calatorie impuse pentru a combate pandemia coronavirusului. Majoritatea oamenilor lucreaza de acasa, iar putine persoane mai folosesc mijloacele rutiere in scopul deplasarilor.
De asemenea, companiile aeriene – ale caror profituri cresc in general cand petrolul este mai ieftin – au anulat mii de zboruri.
Trump la salvare?
Incidentul petrolier l-a plasat pe presedintele american Trump intr-o pozitie incomoda, in ciuda faptului ca el a sustinut preturile scazute ale energiei.
Cu toate acestea, prabusirea petrolului, combinata cu productia in exces, ameninta cu falimentarea companiilor din sectorul petrolier din SUA si va sterge zeci de mii de locuri de munca in sectorul petrolier.
Trump a declarat luni, in timpului unui apel cu Fox News, ca intentioneaza sa ridice problema cu presedintele rus, Vladimir Putin.
“Chiar dupa acest apel, vorbesc cu un domn pe nume Vladimir Putin”, a spus Trump, adaugand ca atat Rusia cat si Arabia Saudita “au innebunit” in legatura cu petrolul.
Sursele informeaza ca cei doi presedinti au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste discutiile legate de piata petroliera.
Rezolvarea razboiului petrolului nu poate opri insa criza.
Doar sfarsitul crizei coronavirusului poate opri acest lucru.