Sarbatoarea de Rusalii mai este cunoscuta drept Pogorarea Sfantului Duh/Sfantului Spirit sau Cinzecimea si este praznuita la 50 de zile dupa Pasti. In fiecare an , aceasta pica duminica iar cea de-a doua zi de Rusalii , lunea cand se sarbatoreste Sfanta Treime.
Potrivit Codului Muncii , prima si cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. In acest an , sarbatoarea pica pe 7, respectiv 8 iunie.
Aceasta este praznuita inca de pe vremea apostolilor. Pana la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a Inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh. Mai tarziu, Cincizecimea ramanand numai ca Pogorare a Duhului Sfant.
Conform Bibliei, la cincizeci de zile de la Inaltare, s-a auzit un tunet care a strabatut multimea adunata la Ierusalim din toata lumea. Duhul Sfant s-a coborat in chip de limbi de foc, iar apostolii au inceput sa vorbeasca in limbile straine, necunoscute de ei. Atunci, Sfantul Apostol Petru a vorbit in mijlocul multimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la crestinism. Aceasta sarbatoare este considerata drept ziua intemeierii Bisericii crestine.
Obiceiuri de Rusalii
- Impodobirea caselor si gospodariilor cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga spiritele rele si bolile.
- Femeile fac descantece pentru alungarea Ielelor, iar usile se ung cu usturoi
- In Ardeal , femeile sunt stropite cu apa, pentru a fi sanatoase si frumoase tot restul anului.
- In Oltenia, calusarii merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii primesc cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apa si sare.
Legenda spune ca Rusaliile umbla imbracate in alb, iar locurile in care danseaza raman arse si neroditoare. De aceea , se spune ca cine nu respecta sarbatoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoaca boala denumita popular ,,luat din Rusalii’’.
Vezi si : Ziua Copilului: iată ce activități sunt pregătite pentru cei mici de 1 Iunie!