Specialiștii avertizează: mare atenție la căpușe! Cum te poți proteja?

0
55

Vremea a început să se încălzească și, în timp ce majoritatea oamenilor încearcă să nu se infecteze cu noul coronavirus, experții în boli infecțioase spun că ar putea exista și un alt pericol, dar care se ascunde în pădure: căpușele.

Afecțiunile transmise de căpușe, precum boala Lyme sau anaplasmoza, duc la apariția unor simptome care se aseamănă cu cele ale COVID-19: febră, oboseală și o stare de rău generală. Totuși, comparativ cu noul coronavirus, aceste boli nu duc și la apariția tusei. Boala Lyme este dificil de diagnosticat și, dacă este lăsată netratată, poate avea efecte dure asupra organismului. Anaplasmoza are o rată de fatalitate de aproximativ 10%, afectând mai mult persoanele imunocompromise și bătrânii, lucru pe care îl face și COVID-19. Se pare că cei mai expuși la infectarea cu boala Lyme sunt copiii cu vârste între 5 și 9 ani, mai ales dacă sunt lăsați să se joace în mormane de iarbă și frunze.

Multe persoane s-au retras în locuințele de vară, aflate mai aproape de natură, încă de la începutul acestui an, din cauza coronavirusului. Se pare că în această perioadă a anului, comparativ cu lunile viitoare de vară, mușcăturile de căpușă sunt mai periculoase. Căpușele adulte au ieșit afară odată cu încheierea iernii și urmează să depună nimfe care, din anumite motive, au șanse mai mari să transporte aceste boli.

Medicii îi avertizează pe oamenii care au decis să petreacă această perioadă în apropierea pădurii că, deși sunt mai puțin susceptibili să se infecteze cu noul coronavirus în mijlocul naturii, pericolul altor boli încă există. Căpușele nu se distanțează social, ci se agăță de iarba înaltă din pădure, așteptând o gazdă pe care să se așeze mai departe. Odată ajunse pe gazdă, căpușele găsesc cea mai caldă și umedă zonă a corpului (adesea axilele, părul sau zona inghinală) și rămân în acel loc pentru a se hrăni cu sânge. Căpușele nu se nasc cu aceste boli, ci le capătă de-a lungul vieții, atunci când ajung pe diferite animale, pe care le mușcă. Bolile vor fi apoi transmise și oamenilor de către aceste căpușe, prin mușcături.

Cum te poți proteja împotriva căpușelor?

Se recomandă purtarea unor anumite haine atunci când mergi în pădure. Culorile deschise sunt cele mai recomandate, pentru a putea vedea mai ușor căpușele de culoare închisă, care ar putea să rămână agățate pe ele. Este important să porți șosete lungi, care să-ți acopere gleznele. Dacă ai picioarele acoperite, căpușele nu vor mai avea unde să se agațe. Pantalonii ar trebui introduși în șosete pentru a nu permite căpușelor să urce de pe șosete către pielea de pe picioare.

Folosirea spray-ului împotriva insectelor este, de asemenea, recomandată. Dacă vrei să pleci la drum cu ceva mai puternic, există permetrina, care ucide insectele, inclusive căpușele. Hainele îmbibate în permetrină sunt un bun scut împotriva căpușelor. Vigilența este importantă. Pentru a evita orice incident nedorit, oamenii ar trebui ca după fiecare plimbare prin pădure, să-și verifice pielea pentru a fi siguri că nu au fost mușcați de o căpușă pe drum.

Citește și despre Ziua mondială de combatere a malariei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.