In fiecare an , pe data de 25 aprilie este sarbatorita Ziua mondiala de combatere a malariei. Este una dintre cele mai frecvente boli, larg raspandita in regiunile tropicale si subtropicale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) a adoptat aceasta zi in cadrul sesiunii cu numarul 60 din anul 2007. Scopul adoptarii a fost evidentierea progreselor realizate pentru prevenirea si controlul malariei.
Malaria se transmite de la femela tantarului anofel. Prin intepare , parazitii se inmultesc in globulele rosii din sange , cauzand anemie si febra. Un studiu publicat în septembrie 2019 şi realizat de cercetători din Danemarca , a aratat ca bolnavii de malarie sunt cu aproximativ 30% mai predispusi sa sufere de insuficienta cardiaca.
In 1880 a fost descoperita prima data malaria iar din 2013 nu s-a mai inregistrat niciun caz indigen. La 22 mai 2019 , OMS a anuntat ca in Argentina si Algeria malaria a fost eradicata.
OMS a anuntat ca in 2018 au fost raportate in jur de 400.000 de decese , numarul total al imbolnavirilor fiind de peste 200 de milioane , urmare a acestei boli, conform who.int . Mai mult de jumatate dintre victime fiind copii sub varsta de 5 ani.
An de an, la 25 aprilie, trebuie constientizat pericolul pe care il reprezinta malaria si progresele realizate pentru prevenirea,controlul si vindecarea acesteia.
Citeste si : ,,Radiatiile de la Cernobil urcate in nivel de 16 ori’’