Potrivit autoritatilor, numarul mortilor cauzat de inundatiile din capitala indoneziana Jakarta a ajuns la 66, cu doua persoane care inca lipsesc dupa ce megalopolisul a fost lovit de una dintre cele mai puternice ploi musonice vazute in ultimii ani.
Jakarta si zonele sale inconjuratoare au fost lovite de valuri torentiale inca de la Revelion, provocand inundatii si alunecari de teren care au obligat mii sa fuga din casele lor. Peste 173.000 de locuitori au cautat refugiu vineri, a informat agentia de stiri Antara.
Iar situatia s-ar putea agrava. Desi apele s-au potolit oarecum in jurul Jakarta, ploi abundente si furtuni sunt prognozate in zilele urmatoare. Jakarta si zona centrala a Java, cea mai populata insula a Indoneziei, s-ar putea sa primeasca pana la 102 cm de ploaie in urmatoarele zile.
Intre timp, autoritatile si Crucea Rosie au inceput sa pulverizeze capitala cu dezinfectant pentru a opri raspandirea bolilor transmise de apa, a spus Agus Wibowo, un purtator de cuvant al Agentiei Nationale Indoneziene de Mitigare a Dezastrelor.
Imagini din zona metropolitana din Jakarta, care gazduieste aproximativ 30 de milioane de oameni, au aratat oameni care se plimbau prin apele inundate si foloseau barci gonflabile pentru a naviga pe strazile care s-au transformat in rauri in weekend.
Peste 35.000 de oameni din Jakarta raman inca in cladirile guvernamentale, scoli si mall-uri care au fost transformate in adaposturi temporare, a spus Wibowo.
In orasul Bekasi, care se afla chiar la est de Jakarta, au fost stramutati aproape 150.000 de oameni, a raportat Antara.
Jakarta este unul dintre orasele cu cea mai rapida rata de scufundare din lume. Este in special predispus la inundatii, deoarece a fost construit pe terenuri mlastinoase. Expertii spun ca suprapopularea Jakarta a devenit nesustenabila din cauza cresterii nivelului marii.
Inundatia actuala este una dintre cele mai grave pe care capitala indoneziana le-a vazut in acest secol. Agentia de Meteorologie, Climatologie si Geofizica din Indonezia a masurat 38 de centimetri de ploaie pe un aeroport din Jakarta de Est la 1 ianuarie, cea mai mare citire a inundatiilor din 1996, a raportat Reuters.
Expertii si-au exprimat ingrijorarea ca o astfel de vreme extrema ar putea deveni o noua normalitate din cauza crizei climatice.
Guvernul indonezian intentioneaza sa mute capitala tarii pe insula Borneo pentru a atenua unele dintre problemele pe care Jakarta trebuie sa le intampine din cauza schimbarilor climatice. Se preconizeaza ca acel proiect va dura un deceniu si va costa aproximativ 34 de miliarde de dolari.