In timp ce campaniile de mediu trag cu dintii pentru a salva planeta noastra, Coca-Cola continua sa o distruga.
Uriasul bauturilor refuza sa renunte la sticlele de plastic de unica folosinta, deoarece „consumatorii inca le doresc”, a declarat sefa de sustenabilitate, Bea Perez pentru BBC.
Unul dintre cei mai mari producatori de deseuri sintetice, Coke produce aproximativ trei milioane de tone de ambalaje din plastic in fiecare an – aproximativ 200.000 de sticle pe minut.
Intr-un audit global din 2019, a fost considerata compania cu cea mai mare poluare (alaturi de Nestlé si PepsiCo) de catre caritatea Break Free From Plastic (BFFP).
Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos saptamana aceasta, Perez a spus ca firma recunoaste ca acum trebuie sa fie „o parte a solutiei”.
Anul trecut, Coca-Cola a introdus sticle noi fabricate cu 25 la suta din plastic marin – in special, plastic care polueaza Marea Mediterana sau gasit pe plajele sale.
Coca-Cola s-a angajat, pana in 2030, sa recicleze cat mai multe sticle de plastic pe care le foloseste si sa foloseasca cel putin 50 la suta material reciclat in ambalajul sau. Dar nu va respinge materialul in intregime – de teama sa nu instraineze clientii si sa piarda vanzarile.
Oamenilor le plac sticlele de plastic, a spus compania; sunt usoare (spre deosebire de sticla) si resigilabile (spre deosebire de conserve).
Pe langa aceasta, folosirea strict a ambalajelor din aluminiu si sticla ar putea creste amprenta de carbon a firmei, a argumentat Perez.
„Afacerile nu vor prospera daca nu ne adaptam la nevoile consumatorilor”, a spus ea. „Asadar, pe masura ce ne schimbam infrastructura de imbuteliere, trecem la reciclare si inovam, trebuie sa aratam consumatorului care sunt oportunitatile. Se vor schimba cu noi. ”
Pozitia incapatanata a companiei Coca Cola ii va instraina pe unii patroni, care opteaza pentru optiuni mai ecologice (cum ar fi linia de apa a lui Jason Momoa).
„Angajamentele recente ale unor corporatii precum Coca-Cola … pentru a aborda criza continua, din pacate, sa se bazeze pe solutii false”, a declarat Abigail Aguilar, coordonatorul campaniei plastice pentru Greenpeace din Asia de Sud-Est, intr-o declaratie pentru BFFP.
Inlocuirea plasticului cu hartie sau bioplastice si a se baza foarte mult pe un „sistem global de reciclare globala” nu este o solutie corecta.
„Aceste strategii protejeaza in mare parte modelul de afaceri depasit, care a cauzat criza de poluare din plastic”, a adaugat ea. „Si nu va face nimic pentru a impiedica aceste branduri sa fie numiti din nou poluatori de top in viitor.”
Intre timp, Starbucks a dezvaluit un „nou angajament de sustenabilitate”, promitandu-si sa-si extinda optiunile de meniu pe baza de plante si sa treaca la ambalaje reutilizabile, precum si sa investeasca in conservare, gestionarea deseurilor si operatiuni ecologice, fabricare si livrare.
„Suntem de acord cu consensul expertilor stiintifici, care remarca faptul ca, fara actiuni drastice din partea tuturor – guvernelor, companiilor si a tuturor dintre noi ca persoane – adaptarea la impactul schimbarilor climatice in viitor va fi mult mai dificila si mai costisitoare”, a declarat Kevin Kevin Johnson a scris intr-un anunt.