Peste 300.000 de britanici au renuntat la fumat in timpul pandemiei de COVID-19

0
115

Noul virus a starnit panica in toate colturile lumii, iar simptomele infectiei cu COVID-19 i-a speriat mai ales pe fumatori. Potrivit dailymail.co.uk, in Marea Britanie, peste 300.000 de oameni au renuntat la fumat in aceasta perioada, chiar daca unii cercetatori sunt de parere ca nicotina ar putea proteja organismul de infectarea cu noul coronavirus.

In urma unui sondaj realizat in Regatul Unit al Marii Britanii, pe un esantion de 1004 persoane, 2% dintre fumatorii britanici au renuntat la tigari in timpul pandemiei, deoarece se tem de simptomele provocate de COVID-19. Sondajul este raportat la numarul de locuitori ai Marii Britanii si arata ca peste 300.000 de persoane s-ar fi lasat de fumat.

De asemenea, multi dintre britanicii care nu au reusit sa renunte la acest viciu au incercat sa reduca macar numarul de tigari fumate. Timpul petrecut in casa cu familia, departe de stresul de la locul de munca, si reducerea veniturilor lunare sunt doi dintre factorii care au influentat aceasta decizie.

Fumatul este considerat de multi oameni ca fiind un viciu, dar este, de fapt, o dependenta provocata de nicotina, una dintre cele mai adictive substante din lume. Orice tigara fumata te duce rapid catre dependenta de nicotina. In cazul in care fumezi doar cateva tigari pe zi si nu consideri ca esti dependent de aceasta substanta, exista anumite situatii care iti dovedesc contrariul:

– vrei sa te opresti din fumat, dar nu reusesti;

– cand incerci sa te lasi, intervin simptomele sevrajului;

– desi ai probleme de sanatate, nu poti sa te lasi de fumat;

– obisnuiesti sa renunti la activitatile sociale care iti interzic fumatul.

Multe persoane cad in capcana nicotinei dupa prima tigara pe care au fumat-o. Din acest motiv, vrem sa reamintim cateva efecte negative ale fumului de tigara asupra organismului uman:

Efecte negative pe termen scurt

  • accelerarea ritmului cardiac;
  • iritarea laringelui;
  • calitatea scazuta a aerului inhalat;
  • iritarea ochilor.

Efecte negative pe termen lung

  • peste 80% dintre fumatori pot dezvolta bronhopneumopatii cronice;
  • contribuie la cresterea colesterolului;
  • fumatul poate determina aparitia bolilor cardiovasculare;
  • creste riscul aparitiei cancerului pulmonar, gastric, renal, de col uterin, de pancreas, de esofag etc.;
  • fumul de tigara afecteaza hormonii cu rol de reproducere;
  • accelereaza imbatranirea organismului.

Cu toate acestea, unele studii sugereaza ca renuntarea la fumat nu este cea mai buna idee in aceasta perioada greu incercata de noul coronavirus. Oamenii de stiinta iau in calcul posibilitatea ca nicotina sa aiba anumite proprietati care ar putea proteja organismul de COVID-19.

Cercetatorii nu isi explica de ce exista mai putini fumatori infectati cu coronavirus decat nefumatori, fapt dovedit de statisticile mai multor tari afectate de pandemie. Expertii iau in considerare si posibilitatea ca nicotina sa contribuie la scaderea riscului de infectare, insa aceasta ipoteza nu a fost dovedita stiintific pana acum.

Conform celor mai recente statistici, fumatorii ar reprezenta doar un mic procent dintre persoanele infectate cu COVID-19, insa, este important de mentionat ca multi dintre fumatorii infectati au dezvoltat forme mai severe ale acestui virus.

COVID-19 afecteaza si inflameaza plamanii, provoaca daune majore ale sistemului respirator si poate provoca pneumonie sau alte afectiuni serioase pe termen lung. De aceea, guvernul Marii Britanii ii indeamna pe oameni sa scape de aceasta dependenta cat mai curand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.