Ziua Tatălui se sărbătorește pe 10 mai, în acest an! Ce semnificație are această zi?

0
70
Ziua Tatălui se sărbătorește, anul acesta, pe 10 mai. Conform Legii 319/2009 privind instituirea Zilei Mamei și a Zilei Tatălui, aniversarea tăticilor are loc, în fiecare an, în a doua duminică din luna mai. Pentru a marca această zi specială, Google își întâmpină utilizatorii printr-un doodle special, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani.

În cazul în care nu știai, află că astăzi este sărbătorită Ziua Tatălui. Așa cum este stipulat în Legea 319/2009, în țara noastră, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui în cea de-a doua duminică a aceleiași luni. Cu toate că mulți români consideră că pe 8 martie se sărbătorește Ziua Mamei, se pare că acest lucru nu este adevărat. Această dată este dedicată Zilei Internaționale a Femeii, care a fost adoptată în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

De când se sărbătorește și în România Ziua Tatălui?

Încă din anul 2010, România a intrat în rândul tuturor țărilor care celebrează această zi. Pe data de 9 iunie 2009, Senatul adopta propunerea legislativă pentru cele două zile (Ziua Mamei și a Tatălui).  Mai târziu, pe 29 septembrie 2009, aceasta a fost adoptată și la Camera Deputaților, urmând a fi promulgată pe 13 octombrie 2009. Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), împreună cu un grup de șapte parlamentari români, au avut această inițiativă.

Ziua Internațională a Familiilor se sărbătorește pe 15 mai, fiind o zi adoptată de ONU. S-a propus ca zilele dedicate mamei și tatălui să fie celebrate în primele două duminici din mai, astfel încât, trei săptămâni consecutive din această lună să marcheze sărbători speciale pentru copii, părinți și familie.

Cu toate că România a luat decizia de a sărbători această zi în a doua duminică a lunii mai, la nivel internațional, Ziua Tatălui se sărbătorește în cea de-a treia duminică din luna iunie. Aproximativ 52 de țări au hotărât ca sărbătoarea să rămână stabilită la această dată, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Singapore.

Ce rol are această inițiativă?

Inițiativa aceasta își propune să sublinieze rolul important al ambilor părinți în viața unui copil și în familie, în general. Este necesară recunoașterea contribuției pe care o au atât mamele, cât și tații, în creșterea copiilor și în întreținerea casei. Ziua Tatălui se leagă în mod direct de poziția pe care o deține un tată în familia sa. Un copil are nevoie de modelul ambilor părinți pentru a crește și a se dezvolta într-un mod armonios. Doar un stil de viață echilibrat va ajuta un copil să ajungă un adult responsabil, pentru că acesta va tinde să urmeze modelul primit de la părinții săi, în anii de formare.

Până în anul 2009, România se număra printre puținele țări care nu aveau o zi special dedicată tăticilor. În următorii ani, această zi se va sărbători pe 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 și 10 mai 2026. În Evul Mediu, data pe care se sărbătorea tatăl era 19 martie. Aceasta era Ziua Sfântului Iosif, pe care catolicii au numit-o Nutritor Domini (Nașterea Domnului). Această sărbătoare a fost adusă în America de către coloniștii spanioli și portughezi.

Citește și: Cum să gătești legumele pe placul celor mici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.