Ce spun psihologii despre afectiunea lui Arthur Fleck, protagonistul filmului “Joker”

0
404
afectiunea lui Arthur Fleck

 

Filmul “Joker” nu numai ca a uimit publicul prin ideile transmise si prin complexitate, dar a atras si atentia psihologilor care au analizat comportamentul protagonistului. Afectiunea lui Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) a impartit publicul in doua tabere, de pareri total diferite.

Filmul “Joker”

 

 

Filmul spune povestea anti-eroului de benzi desenate- Joker, un personaj negativ care are o inclinatie spre violenta extrema. Modul in care societatea trateaza protagonistul, vizibil afectat de o boala psihica, are un rol foarte important in evolutia lui Arthur Fleck.

Ce spun psihologii ?

Arthur Fleck este un personaj ce a suferit inca din copilarie. Situatia sa este extrem de dificila. Desi protagonistul suferea de mai multe boli psihice, acesta incearca din rasputeri sa isi traiasca viata ca un om normal. Acesta isi castiga traiul lucrand pe post de clovn.

Cea mai evidenta afectiune a lui Arthur Fleck este rasul isteric pe care acesta nu il poate controla. Acest gest este, in mod normal, o stare de bine. Insa, pentru protagonistul filmului “Joker“, rasul reprezinta un cosmar.

Aceasta afectiune se manifesta atunci cand Arthur era stresat, nervos, trist, lovit, descurajat, injosit. Astfel, protagonistul crea confuzii in jurul sau. Societatea nu a intreles problema barbatului. Acesta era, de cele mai multe ori, injosit, batut si jignit. Pentru Arthur, acest lucru a avut un impact puternic asupra starii sale de sanatate psihica.

Putem spune ca actiunile personajului devenit Joker sunt oglinda societatii in care traia. Nu trebuie sa empatizam cu protagonistul, insa ii putem intelege situatia. Filmul il prezinta, initial, pe Arthur Fleck: un tanar slab, naiv, nonviolent. Pe parcursul filmului acesta incearca sa isi depaseasca conditia. Modul in care este tratat si felul in care acesta intelege acum viata, il transforma intr-un anti-erou violent, psihopat, alimentat de ura si furie.

Este afectiunea lui Arthur Fleck reala? 

Desi afectiunea lui Arthur Fleck nu a fost numita in film, aceasta poate fi o consecinta a sindromului pseudobulbar, o tulburare neurologica. Boala se manifesta prin tulburari motorii, ras si plans greu de controlat. Aceste episoade sunt datorate leziunilor de la nivelul cailor supranucleare biliare. Afectiunea este jenanta pentru persoana in cauza. Boala lui Arthur Fleck l-a ajutat pe acesta sa descopere laturile mai putin frumoase ale societatii in care traia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.