Pentru multe persoane, pandemia de coronavirus a condus la apariția unor probleme noi de natură psihologică sau înrăutățirea problemelor deja existente, precum anxietatea. Dacă, în ultima perioadă, ai început să te simți tot mai îngrijorat de momentele în care trebuie să ieși afară și să riști să te îmbolnăvești, s-ar putea să suferi de agorafobie. Există însă câteva lucruri care diferențiază anxietatea de o fobie reală.
Pentru a ști dacă suferi de o tulburare de anxietate generalizată, gradul de anxietate trebuie să fie suficient de mare astfel încât să-ți afecteze activitatea zilnică și/sau să-ți provoace un disconfort personal. Anxietatea este dificil de controlat și duce la o varietate de simptome precum oboseală, iritabilitate, neliniște și problem cu somnul.
În cazul persoanelor cu o astfel de tulburare, anxietatea nu este provocată neapărat de o anumită teamă. Fobiile, pe de altă parte, au cauze mai specifice. Fobia este o teamă distinctă și accentuată față de o anumită situație sau obiect. Dacă ai o fobie, cea mai mare parte a anxietății tale și a oricărui sentiment de teamă va fi rezultatul gândurilor tale frecvente legate de obiectul declanșator.
Poți fi diagnosticat cu agorafobie dacă experimentezi sentimente crescute de frică și anxietate atunci când trebuie să folosești transportul public, să ieși singur în afara casei tale, să stai în mulțimi sau la diferite cozi, să te afli în spații deschise sau în zone închise. Diagnosticul se pune doar dacă te temi de cel puțin două dintre situațiile enumerate. Simptomele agorafobiei includ îngrijorarea constantă față situațiile din care simți că nu poți ieși. Persoanele care suferă de agorafobie necesită sprijinul unei alte persoane care să îi ajute să se confrunte cu motivul anxietății lor. De exemplu, dacă cineva se teme să meargă la magazinul alimentar, este posibil să aibă nevoie ca un prieten sau un membru al familiei să îl însoțească.
Cum își dai seama dacă suferi de agorafobie sau de anxietate generală?
În contextul pandemiei actuale, diferența dintre fobie și anxietatea generală poate deveni greu de stabilit. Este posibil să simți o creștere generală a anxietății și să observi că începi să te panichezi mai ales atunci când ieși din casă sau ești înconjurat de oameni. Este important să îți amintești că există o mulțime de incertitudini în afara casei, având în vedere natura fără precedent a pandemiei actuale. Este de așteptat să existe o urmă de teamă și anxietate în ceea ce privește siguranța lumii din exterior, însă, acest sentiment trebuie controlat.
Dacă momentul în care ieși din casă este momentul declanșator al anxietății tale, nu înseamnă neapărat că suferi de agorafobie. Simptomele agorafobiei nu se limitează doar la frica de a-ți părăsi casa, ci aceasta se caracterizează mai degrabă prin sentimentul că nu poți scăpa de o anumită situație, în care ai rămas închis. Așadar, înainte de a te numi agorafob, gândește-te profund la temerile tale și la modul în care acestea se manifestă. De exemplu, dacă acum reușești să îți imaginezi toate locurile pe care le vei vizita atunci când va trece pandemia, deoarece nu vei mai fi îngrijorat de contractarea virusului, ceea ce simți acum poate fi mai degrabă o anxietate generală și nu agorafobie.
Citește și: Stresul te copleșește uneori? Află care sunt cele mai eficiente metode de a te relaxa!