Te-ai saturat de meniul traditional de Paste? Incearca aceste specialitati de peste hotare!

0
72

Perioada Sarbatorilor Pascale se numara fara doar si poate printre cele mai frumoase momente din an. In aceasta perioada, obisnuim sa fim alaturi de cei dragi noua, sa ne relaxam si sa imbratisam bucuria Invierii Domnului.

Ca de fiecare data, sarbatorile crestine reprezinta si un prilej minunat pentru a pregati retete delicioase, de care sa se bucure atat familia noastra, cat si prietenii. Pe langa felurile traditionale romanesti, noi iti propunem sa descoperi si sa te inspiri din cateva retete de Paste internationale pe care oamenii le aseaza cu mandrie pe masa de sarbatori.

1. Supa Zurek

Exista mai multe moduri de preparare a acestei supe probabil si datorita faptului ca bucataria traditionala poloneza imbina atat gastronomia slava, cat si pe cea europeana. Supa Zurek contine bors din maia si secara, iar pentru asezonare se foloseste usturoi.

Ingrediente:

– 6 litri de apa;

– 4 morcovi;

– 3 cepe potrivite;

– o jumatate de telina;

– o legatura de marar si una de patrunjel;

– un litru de bors;

– cativa catei de usturoi;

– 8 carnati proaspeti;

– o lingurita de maghiran;

– cateva oua fierte care se adauga ulterior in farfurie;

– 200 ml de smantana dulce pentru gatit;

– 5 cartofi;

– sare si piper.

Mod de preparare:

Intr-un vas se adauga apa si se pun la fiert morcovul, ceapa, telina si usturoiul. Cand sunt gata, strecori zeama si adaugi carnatii taiati bucati, cartofii cubulete, maghiranul, verdeata, sarea si piperul si se lasa pe foc 30 de minute. Urmatorul pas este sa torni borsul, iar la final smantana dulce. Fiecare portie se serveste cu un ou fiert.

2. Brodetto pasquale: frittata cu miel si sparanghel

De Paste, cele mai importante ingrediente pentru italieni sunt ouale si mielul, pe care le combina cu legumele de primavara timpurie. Astfel, a aparut aceasta reteta minunata de frittata care ar putea fi adaugata cu succes pe orice masa de sarbatoare. Poate fi preparata usor si rapid si poate fi servita la temperatura camerei.

Ingrediente:

– 4 linguri de ulei de masline;

– 12 oua de dimensiuni mari;

– 200 g de branza rasa (de preferat, tip pecorino);

– o legatura de patrunjel tocat bine;

– doua kilograme de pulpa de miel taiata bucatele;

– o ceapa medie tocata marunt;

– doua kilograme de sparanghel;

– un kilogram de rosii decojite cubulete;

– sare si piper negru dupa gust.

Mod de preparare:

Intr-un vas mare se mixeaza ouale, branza, patrunjelul, sarea si piperul si se lasa deoparte. Intr-o tigaie adanca se toarna uleiul de masline si se prajeste pulpa de miel cu ceapa in uleiul incins, dupa care se adauga rosiile si sparanghelul si se lasa pe foc 10-15 minute.

Se pune soteul din carne si legume intr-o tava suficient de mare incat sa cuprinda toate ingredientele, iar peste ele se adauga amestecul de oua, branza, patrunjel, sare si piper. Se baga la cuptor pentru 10-20 de minute, iar apoi se serveste cald sau la temperatura camerei.

3. Vedarai lituanian

Dupa ce au mers la biserica, in dimineata Pastelui, familiile lituaniene se intorc acasa pentru a savura un mic dejun special. Membrii familiei obisnuiesc sa imparta un ou in semn de unitate sau se bucura fiecare de cate unul. Masa principala a lituanienilor este cina, aceasta fiind completata de mai multe preparate traditionale. Felul principal presupune carne prajita de porc, pui sau miel si nelipsitul vedarai, un tip de carnati din cartofi. Vedaraiul poate fi cu sau fara carne, in functie de reteta familiei.

Ingrediente:

– 12 cartofi potriviti;

– o ceapa mare;

– 3 linguri de unt;

– doua oua de dimensiuni mari;

– o lingurita de maghiran;

– o lingura sau doua de faina;

– sare si piper;

– intestine de porc;

– o lingura sau doua de ulei de floarea soarelui;

– optional, smantana.

Mod de preparare:

Se soteaza ceapa in unt dupa care se pune intr-un bol mare si se combina cu ouale, cartofii razuiti fin, sarea, piperul, maghiranul si faina. Amestecul rezultat se adauga in intestinele de porc, curatate bine in prealabil. Carnatii se fierb pentru aproximativ o ora, dupa care se aseaza intr-o tava bine unsa cu ulei si se baga la cuptor pana se rumenesc. Pot fi serviti cu smantana.

4. Spanakopita

Unul dintre cele mai iconice preparate din Grecia este spanakopita, care poate fi gasit pe aproape fiecare masa din tara in timpul Sarbatorilor Pascale. Poate fi sub forma de placinta sau triunghiuri.

Ingrediente:

– 5 sau 6 linguri de ulei de masline;

– o ceapa mare;

– o legatura de ceapa verde;

– doi catei de usturoi;

– doua kilograme de spanac tocat;

– o legatura de patrunjel;

– doua oua;

– 200 g de urda dulce;

– 300 g de branza feta rasa;

– 8 foi de aluat de foietaj.

Mod de preparare:

Se pun 3 linguri de ulei de masline intr-o tigaie la foc mediu. Se caleste ceapa, ceapa verde si usturoiul pana se rumenesc usor, dupa care se adauga spanacul si patrunjelul si se tin pe foc doua minute. Se pune totul intr-un bol mare si se amesteca cu ouale, urda si branza feta. Compozitia se aseaza in foile de aluat tapetate cu ulei si se baga la cuptor pentru aproximativ o ora. Se poate servi la temperatura camerei.

5. Bramboráky

Acest preparat s-a inchegat foarte bine in gastronomia locala din Republica Ceha. Bramboráky sunt un fel de placinte din cartofi, prajite in ulei. Acestea pot fi gasite cu usurinta in toata tara.

Ingrediente:

– 750 g de cartofi decojiti;

– 200 ml lapte;

– 100 g de faina alba;

– 4 catei de usturoi;

– o lingurita de marar uscat;

– 100 g de bacon;

– doua fire de ceapa verde;

– sare si piper;

– untura pentru gatit;

– un ou.

Mod de preparare:

Se dau cartofii prin razatoare intr-un bol mare si se lasa cateva minute la scurs. Se adauga laptele fierbinte, mararul, ceapa tocata marunt, baconul, faina, cateii de usturoi ras, oul, sarea, piperul si se amesteca bine. Aluatul rezultat se prajeste intr-o tigaie incinsa cu ulei, sub forma de placinte.

Acum ca ai aflat cum se prepara aceste mancaruri delicioase, le poti incerca si tu cu ocazia Sarbatorilor Pascale! Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.