Tehnici eficiente de invatare rapida. Hartile mentale

0
263
tehnici eficiente de invatare rapida

 

Cu totii ne dorim sa cunoastem cateva tehnici eficiente de invatare rapida. S-a demonstrat stiintific faptul ca iti poti folosi mintea intr-un mod rapid, fara sa depui prea mult efort.

Creierul uman functioneaza ca o harta. Acesta aduna infomatii din mediul inconjurator si le asambleaza intr-un intreg. In creierul uman se conecteaza parti diferite pentru a forma un singur gand. De aceea, structurile desenate sub forma unei harti sunt mult mai usor de inteles si retinut de mintea noastra decat insiruirile lungi de cuvinte scrise pe o foaie.

Metodele traditionale sunt si ele eficiente, insa, timpul petrecut invatand este lung iar rezultatul obtinut nu este mereu la nivelul asteptarilor. Rezumatul lectiei, evidentierea cu ajutorul culorilor a ideilor importante sau cititul repetitiv sunt tehnici de invatare bune, insa nesatisfacatoare.

Tehnici eficiente de invatare rapida

1. Metoda arborelui

tehnici eficiente de invatare rapida
Exemplu Metoda Arborelui

Aceasta tehnica este foarte eficienta in procesul de invatare. Cunoscand faptul ca mintea functioneaza ca o harta, putem aseza informatiile pe care vrem sa le retinem sub forma unui arbore. Culorile sunt necesare pentru a evidentia importanta temenilor.

  • ideea principala (x) trebuie asezata in mijloc
  • de la ideea principala vor pleca “ramuri” unde vor fi scrise punctele esentiale ale lectiei
  • urmatoarele ramificatii reprezinta o dezvoltare simplificata a ideilor scrise anterior

Metoda aroborelui este eficienta nu doar pentru ca seamana cu tehnica pe care creierul uman o foloseste ( harta mentala ). Aceasta apeleaza la memoria de lunga durata, memoria vizuala si cea motrice.

2. Tehnica desenului 

Exemplu Tehnica Desenului & Metoda Arborelui

Desenand obiecte/simboluri sugestive pentru ideile importante din lectie, creierul uman va retine mult mai usor informatia dorita. Functia vizuala are un rol foarte important in dezvoltarea unui gand. De aceea impactul unui desen va fi mult mai puternic decat cel declansat la citirea unor insiruiri de cuvinte.

 

3. Metoda celor 25 minute

S-a demonstart ca dupa 30 de minute de concentrare, atentia este diminuata. De aceea creierul uman are nevoie de o pauza scurta dupa fiecare 25 de minute de studiu. Este foarte important, insa, ca perioada alocata studiului sa nu fie intrerupta. O sesiune de invatat trebuie sa fie formata din 4-5 repetari a cate 25 de minute, cu pauze intre ele, pentru un rezultat satisfacator.

 

Aplicand aceste 3 tehnici de invatare rapida vei economisi timp iar creierul va acumula mult mai multa informatie decat in cazul metodelor traditionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.