Ce este tehnologia 5G? Avantaje si dezavantaje

0
706
Ce este tehnologia 5G

Din ce in ce mai des auzim tot mai multe zvonuri despre tehnologia 5G. Te-ai intrebat ce inseamna, de fapt, acest standard al viitorului? Afla ce este Tehnologia 5G si care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acesteia!

1.Ce este Tehnologia 5G
2.Avantajele si dezavantajele tehnologiei 5G
3.Tehnologia 5G in Romania

In prezent, suntem familiarizati cu termenul 4G. Ce inseamna 4G? 4G se refera la a patra generatie de servicii wireless. Aceasta ofera o viteza de pana la 10 ori mai mare decat 3G-ul.

Viteza de download oferita prin intermediul 4G este de pana la 100 Mbps. 3G oferea posibilitatea de a descarca cu o viteza de pana la 400 kbps.

LTE(Long Term Evolution) este adevarata tehnologie 4G. Aceasta ofera viteza mare de transfer, chiar si in timpul deplasarii. LTE era cea mai avansata si noua tehnologie wireless, pana la aparitia tehnologiei 5G.

Ce este tehnologia 5G?

ce este tehnologia 5g

Dupa o scurta introducere, putem afla, in sfarsit, ce este tehnologia 5G?

Daca atunci cand folosim 4G, viteza de transfer poate ajunge la 100 Mbps, afla ca prin intermediul tehnologiei 5G(a 5 a generatie), viteza de transmitere a datelor poate ajunge pana la 20 Gbps.

Tehnologia 5G foloseste o tehnica noua de comunicatii. Aceasta presupune si o interfata radio complet modificata. Arhitectura retelei a fost regandita de la 0. Modernizarea acestor servicii ar putea revolutiona chiar si modul in care ne desfasuram activitatea de zi cu zi!

Daca dispozitivele 3G si 4G provoaca zgomote si interferente datorita faptului ca folosesc un spectru comun, afla ca tehnologia 5G foloseste frecvente care nu sunt aglomerate pe dispozitive. 5G foloseste frecvente diferite care raman neaccesate. Astfel, zgomotele si interferentele vor fi mult mai scazute decat in cazul tehnologiei 4G.

Pentru implementarea retelelor 5G este folosita o tehnologie avansata. Aceasta presupune utilizarea unor retele de antene digitale ce detin mai multe elemente ca parte a statiilor de baza. Sistemele care corespund se numesc Massive MIMO. Multiplexarea spatiala in 5G, impreuna cu tehnologiei N-OFDM, folosesc la cresterea eficientei spectrale.

Avantajele si dezavantajele tehnologiei 5G 

avantaje tehnologie 5G

Viteza mare de transfer 

Chiar avem nevoie de tehnologia 5G? Nu tocmai! Poti folosi in continuare 4G sau 3G. Aceste generatii de retele wireless sunt sufinient de avansate incat sa ne putem bucura de o viteza de transfer acceptabila. Ce avantaj aduce tehnologia 5G? Descarcarea fisierelor multimedia nu va dura mai mult de 2 minute! De exemplu, descarcarea unui film HD poate dura doar 1 minut.

5G | Latenta mult mai mica

Folosind 3G sau 4G, sigur ai intampinat, cel putin o data in viata, o problema enervanta, numita “LAG”. Afla ca tehnologia 5G, datorita unei conexiuni de retea foarte puternica, ofera o experienta placuta, chiar si in cazul tehnologiilor autonome inglobate in automobile.

In domeniu sanatatii sau al aviatiei, latenta mica este esentiala! Daca latenta 4G este de 50 milisecunde, afla ca 5G ii este mult superioara, latenta fiind mult mai scazuta decat in cazul generatiei anterioare.

Smart!

Tehnologia 5G permite interconectarea unui numar foarte mare de device-uri. Aceasta are o capacitate de pana la 1000 de dispozitive, pe care le poti conecta simultan. Gandeste-te ca poti locui intr-o casa inteligenta. Poti conecta, in acelasi timp, electrocasnice, telefoane, automobile samd.

Costuri mici? 

Da! Daca, initial, costul unui dispozitiv care suporta conexiunea 5G va fi mai mare decat al unuia obisnuit, afla ca exploatarea retelei duce la costuri (suportate de companiile GSM) mult mai mici decat in mod normal. Astfel, preturile abonamentelor si serviciilor oferite vor putea scadea vizibil.

dezavantaje 5G

× Durata de viata a bateriei 

Telefoanele compatibile cu noua generatie 5G au o baterie de cel putin 4000mAh. Alternanta dintre tehnologia 5G si 4G este un efort major suportat de bateria telefonului. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le avem in vedere la achizitionarea unui dispozitiv compatibil 5G, este capacitatea de functionare a bateriei.

× Raza de actiune scurta – tehnologia 5G

Datorita faptului ca tehnologia 5G foloseste o frecventa inalta, raza de actiune a semnalului este foarte scurta. Ce inseamna acest lucru? Vom avea nevoie de multe antene 5G.

× 5G Altereaza calitatea vietii?

Mai multe studii realizate au demonstrat faptul ca tehnologia 5G poate dauna vietii. Acestea sustin faptul ca 5G poate duce la orbire, cancer, pierderea auzului samd. Alte studii, insa, au demonstrat faptul ca tehnologia 5G este sigura. Aceasta retea nu are cum sa afecteze ADN-ul uman sau cel animal. Astfel, tehnologia 5G nu ar putea afecta viata omului sau a animalelor.

 

Lansarea tehnologiei 5G in Romania – 2020

5G Romania

Transferul de date prin intermediul 5G este posibil in Romania. Mai multi operatori de telefonie din Romania au oferte comerciale ce permit acest lucru. Incepand cu 15 mai 2019, Vodafone oferea deja servicii de inalta calitate 5G.

Concluzii: 

Ce este tehnologia 5G? 

Tehnologia 5G este o generatie avansata de servicii wireless ce permite descarcarea fisierelor la viteze foarte mari, cu o latenta foarte mica. Iata care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acesteia:

  • 5G are o viteza mare de transfer;
  • latenta mult mai mica;
  • permite interconectarea unui numar mare de dispozitive;
  • implica costuri mici;
  • consuma mai rapid bateria dispozitivului;
  • are raza de actiune scurta;
  • nu putem sti daca altereaza calitatea vietii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.