Masti de protectie. Se pune tot mai des intrebarea pe retelele de socializare daca nu cumva mastile de protectie purtate pentru o perioada indelungata de timp dauneaza sanatatii din cauza dioxidului de carbon inspirat constant.
Este adevarat ca persoanele care sufera de boli respiratorii se pot confrunta cu probleme in urma utilizarii indelungate a mastilor de protectie, insa mastile chirurgicale standard sau chiar si cele fabricate din materiale textile nu permit colectarea unei cantitati mari de dioxid de carbon. Prin urmare, potrivit snopes.com, oxigenarea organismului se va efectua in parametri normali, iar majoritatea oamenilor care le folosesc nu se vor confrunta cu probleme respiratorii.
In presa internationala au aparut stiri conform carora utilizarea mastilor de protectie pentru o perioada indelungata de timp poate avea efecte negative asupra sanatatii din cauza inhalarii dioxidului de carbon in exces. De exemplu, Dr. Dennis A Castro B a declarat pentru publicatia nigeriana “Vanguard” ca folosirea prelungita a mastilor poate provoca hipoxie (scaderea nivelului de oxigen din tesuturi).
“Respirand constant in masca de protectie, aerul se transforma in dioxid de carbon, iar unele persoane pot experimenta episoade de ameteala. Dioxidul de carbon intoxica o persoana, mai ales atunci cand aceasta depune efort fizic. Pe langa disconfortul creat si oboseala cronica, dioxidul de carbon poate cauza pierderea constientei. In plus, lipsa oxigenului duce la scaderea nivelului de glucoza din sange si stimuleaza productia acidului lactic in exces”, a declarat medicul.
Cu toate acestea, in articol nu este specificat exact despre ce tip de masti este vorba si nici daca persoanele care au deja anumite probleme de sanatate sunt afectate in vreun fel.
O alta postare pe Facebook mentiona ca utilizarea prelungita a mastilor de protectie poate provoca hipercapnie (o afectiune caracterizata prin acumularea excesiva de dioxid de carbon in sange). Simptomele hipercapniei sunt:
- ameteala;
- tahicardie;
- dispnee;
- eruptii cutanate;
- spasme musculare;
- cresterea tensiunii arteriale;
- dureri de cap;
- confuzie;
- letargie;
- hiperventilatie;
- dezorientare si pierderea constientei.
Este adevarat ca afectiunile respiratorii preexistente, precum bolile pulmonare obstructive cronice, pot determina aparitia hipoxiei si a hipercapniei, insa cercetatorii sunt de parere ca este putin probabil ca persoanele care poarta masca de protectie sa experimenteze simptomele severe ale acestor afectiuni.
Dr. Abrar Ahmad Chughtai, epidemiolog si lector in cadrul Universitatii din New South Wales, Australia, sustine ca este aproape imposibil sa apara simptomele asociate hipoxiei si hipercapniei la persoanele care aleg sa poarte masti chirurgicale, deoarece nu sunt fixe si nu sufoca utilizatorul. Prin urmare, acestea pot fi purtate cu incredere pentru ca nu prezinta riscul de a dezvolta tulburari respiratorii si nici nu intensifica simptomele in cazul utilizatorilor cu boli respiratorii preexistente, precum astmul bronsic sau alte afectiuni pulmonare obstructive cronice.
De asemenea, Dr. Abrar sustine ca “este posibil ca utilizatorii mastilor sa experimenteze senzatia de oboseala severa, insa este putin probabil sa apara semne de ameteala”.
Cu toate acestea, mastile de tip N95 utilizate, de obicei, de catre personalul medical pot crea un oarecare disconfort respirator din cauza standardelor de protectie sporita ale acestora. Din acest motiv, cercetatorii din domeniul sanitar recomanda folosirea mastilor de tip N95 doar de catre cei care lucreaza in conditii de risc epidemiologic crescut.
In acelasi context, oamenii sunt sfatuiti sa utilizeze mastile chirurgicale standard sau pe cele confectionate din materiale textile care nu creeaza dificultati majore in procesul de respiratie.
Impactul pe care l-ar putea avea masca de protectie asupra oamenilor depinde in mare parte de sanatatea si afectiunile respiratorii pe care le au utilizatorii, dar si de tipul de masca pe care acestia aleg sa-l foloseasca. Cercetatorii sustin ca in majoritatea cazurilor efectele negative ale folosirii mastilor din material textil simplu sunt aproape inexistente.
Asadar, expertii sustin ca mastile de protectie nu prezinta un pericol real pentru sanatatea utilizatorilor, daca sunt purtate doar atunci cand acestia sunt nevoiti sa stea in apropierea altor persoane.