Te simti mereu balonat? Afla care pot fi cauzele si cand este indicat sa mergi la medic!

0
53
balonare
balonare

Dieta nesanatoasa, stresul si unele medicamente sunt principalii factori care cauzeaza meteorism abdominal (balonare). Din ce in ce mai multe persoane se confrunta in ultimul timp cu balonare, un simptom care poate distruge calitatea vietii si poate produce disconfort permanent.

Balonarea apare in urma acumularii de aer si gaze la nivel gastrointestinal si este insotita de simptome, precum disconfort abdominal, crampe, flatulenta, eructatii, dureri abdominale, diaree sau constipatie, greata si lipsa poftei de mancare.

Balonarea poate fi tratata cu succes si acasa, atat timp cat aceasta nu este provocata de boli grave care sa necesite asistenta medicala.

Daca si tu te confrunti des cu senzatia de balonare, citeste in randurile de mai jos care ar putea fi cauzele ei:

Infectiile

Persoanele cu infectii la nivelul stomacului pot experimenta urmatoarele simptome: gaze, diaree, stare de voma, greata si dureri abdominale. Acestea sunt provocate, in majoritatea cazurilor, de bacterii precum E-coli si Helicobacter pylori sau de grupuri de virusuri, precum Norovirus si Rotovirus.

De obicei, simptomele sunt usoare si dispar dupa cateva zile de la debut, dar daca te confrunti cu febra, scaune cu sange si senzatie severa de voma, trebuie sa mergi neaparat la medic!

Retentia de apa in organism

Unele persoane pot retine fluide in organism ca urmare a consumului excesiv de sare, a intolerantei fata de unele alimente sau a schimbarilor hormonale.

Totodata, balonarea cronica data de retentia de fluide poate ascunde boli foarte grave, precum diabetul sau insuficienta renala. De aceea, daca meteorismul abdominal nu se amelioreaza dupa cateva zile de la debut, mergi de urgenta la medic!

Afectiunile cronice

Afectiunile cronice precum sindromul colonului iritabil si boala Crohn pot provoca balonari frecvente, diaree, pierdere in greutate si varsaturi.

Desi ambele afectiuni sunt grave, boala Crohn se manifesta mai agresiv, aceasta provocand inflamatii serioase la nivelul tractului digestiv. In schimb, sindromul colonului iritabil este diagnosticat dupa ce au fost eliminate toate celelalte cauze posibile ale balonarii.

Gastropareza

Gastropareza afecteaza starea de motilitate a muschilor din stomac. Acestia nu mai functioneaza corect, iar alimentele trec mult mai lent prin intestine. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale acestei afectiuni, se presupune ca lezarea “nervului vag” care controleaza muschii stomacului explica cel mai bine aparitia gastroparezei.

Simptomele cel mai frecvent intalnite la persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune sunt:

  • balonare;
  • constipatie;
  • senzatie rapida de preaplin;
  • lipsa poftei de mancare;
  • arsura la stomac;
  • greata si varsaturi;
  • durere si disconfort abdominal.

Atentie! Este indicat sa mergi la doctor daca suferi de diabet sau hipotiroidism si experimentezi una sau mai multe simptome din lista de mai sus!

Afectiuni ginecologice

Unele afectiuni ginecologice pot provoca dureri abdominale. De exemplu, femeile care sufera de endometrioaza, pe langa crampele frecvente pe care le experimenteaza, se confrunta si cu senzatia neplacuta de balonare.

Constipatia

Constipatia este una dintre cauzele frecvente ale balonarii si poate fi provocata de urmatorii factori:

  • deshidratarea;
  • lipsa fibrelor din dieta;
  • intoleranta la anumite alimente;
  • sarcina;
  • tulburari ale tranzitului intestinal;
  • deficienta nutritionala;
  • anumite medicamente.

In cele mai multe cazuri, constipatia nu este un motiv de ingrijorare. Totusi, daca aceasta persista, adreseaza-te medicului de familie!

Alte cauze

Persoanele cu boli ale vezicii biliare pot experimenta dureri abdominale intense care dau senzatia de balonare. De asemenea, toate tipurile de cancer de la nivelul stomacului sau a intestinelor pot cauza disconfort abdominal si meteorism intens.

O alta afectiune mai putin frecventa care provoaca dureri abdominale si balonare este ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala), cauzata de bolile hepatice.

Sursa: medicalnewstoday.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.