5 lucruri mai putin cunoscute despre vise

0
147

 

Desi petrecem aproximativ 6 ani din viata visand, nu am reusit inca sa intelegem pe deplin acest femonen. S-a descoperit, insa, ca visele au o legatura cu viata reala. Afla care sunt cele mai importante lucruri mai putin cunoscute despre vise.

1. Visele pot fi controlate

vise

Initial, oamenii de stiinta nu au fost de acord cu aceasta teorie. Pe baza unor studii, specialistii au confirmat faptul ca unii oameni sunt constienti in timpul viselor, acestia putand sa le controleze.

Aproximativ 20 % din populatia generala practica acest tip de “vise lucide”. Se crede ca aceasta abilitate este o etapa foarte importanta in evolutia speciei Homo Sapiens.

2. Visul are loc in timp real 

visele

Desi majoritatea oamenilor cred ca un vis dureaza aproximativ 3 secunde, s-a demonstrat ca aceasta teorie este pe jumatate gresita. Durata unui vis depinde de stadiul in care se afla persoana in cauza.

In prima etapa a somnului, visele sunt scurte. Pe masura ce somnul devine profund, perioadele REM (rapid eye movement) se lungesc. Visele pot dura de la 30 pana la 60 de minute.

3. Nou-nascutii viseaza

nou nascutii viseaza

Vederea bebelusilor in primii ani de viata este slab dezvoltata: pot distinge doar lumina si miscarea. Totusi, acestia viseaza 80% din timpul petrecut dormind. Acest aspect este greu de crezut, avand in vedere faptul ca oamenii nu sunt capabili sa isi imagineze locuri, persoane sau imagini pe care nu le-au vazut.

Specialistii sustin faptul ca este greu de estimat ce viseaza micutii. Studiile au demonstrat, insa, ca visele lor sunt, in mare parte, despre cum percep ei realitatea.

Cosmarurile pot aparea abia dupa varsta de 2-3 ani, atunci cand incep sa isi dezvolte imaginatia si sa inteleaga notiunea de teama.

4. Orbii viseaza 

orbii viseaza

Oamenii care s-au nascut orbi viseaza. Visele lor sunt legate de imagini auditive, senzatii tactile si gusturi.

Cei care au orbit pe parcursul vietii sustin ca in visele lor apar imagini vizuale, care dispar cu trecerea timpului. Culorile, persoanele apropiate si obiectele cu un puternic impact emotional apar frecvent in visele acestora.

Exista si persoane care sustin faptul ca nu isi amintesc sa fi visat vreodata.

5. Visele pot prezice viitorul

viitorul

Subconstientul nostru acumuleaza informatii legate de actiunile din viata reala. Visand, oamenii isi lasa imaginatia libera, iar creierul nostru poate face legaturi mai mult sau mai putin realiste intre trecut, prezent si viitor.

Pe scurt putem avea vise in care ne imaginam cum ar putea decurge o situatie din prezentul real. Astfel, logica dezvoltata in subconstientul nostru poate duce la un adevar plauzibil.

Totusi, acestea nu sunt premonitii in adevaratul sens al cuvantului, ci doar coincidente.

 

Aceste lucruri mai putin cunoscute despre vise sunt unele dintre cele mai importante descoperiri legate de perioadele REM. Oamenii de stiinta nu au reusit, inca sa inteleaga pe deplin acest fenomen. Stiinta avanseaza iar specialistii incearca, in continuare, sa descopere cat mai multe lucruri interesante despre imaginatia si puterea omului de a visa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.