Ai adoptat o pisica? Iata cum sa o faci fericita

0
75

Animalele de companie aduc bucurie in orice casa. Ele ne ofera iubire neconditionata si pot fi un bun remediu pentru problemele noastre emotionale si nu numai.

Multe persoane prefera pisicile, deoarece nu sunt greu de intretinut si nici nu trebuie scoase afara pentru a-si face nevoile. Daca ai un job solicitant si iti doresti compania unui patruped, o pisica poate reprezenta cea mai buna optiune, dar trebuie sa inveti sa ai grija de ea si sa ii oferi tot ce are nevoie.

Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont daca iti doresti ca pisica ta sa fie fericita:

1. Hraneste-ti felina corespunzator

Este foarte important ca pisica ta sa aiba o dieta echilibrata. Obezitatea este o problema frecvent intalnita in randul animalelor de companie, asa ca trebuie sa te asiguri ca ii cumperi mancarea potrivita varstei sale. Daca nu stii ce cantitate de hrana ar trebui sa consume o pisica zilnic, instructiunile de pe ambalaj iti vor fi de ajutor. Totusi, trebuie sa ai in vedere faptul ca uneori producatorii de mancare pentru animale exagereaza cantitatile.

In cazul in care nu stii de la ce firma sa cumperi, cel mai bine este sa intrebi un medic veterinar. Chiar daca ea pare mereu infometata, incearca sa nu o rasfeti prea mult cu tot felul de recompense. Pisicile sunt mereu cu ochii dupa mancare buna, asa ca nu trebuie sa cazi in “capcana” lor.

De asemenea, ai grija sa nu-ti lasi mancarea nesupravegheata, deoarece pisicile nu respecta niciun fel de reguli! Vor sari imediat pe masa si te vor lasa fara cina!

2. Ai grija de sanatatea pisicii tale

Felinele pot lua tot felul de microbi chiar daca stau in casa. De aceea, daca ai o pisica, este important sa mergi cu ea la un cabinet veterinar de cel putin doua ori pe an. De asemenea, este indicat sa-ti sterilizezi pisica pentru a o proteja de anumite boli specifice felinelor.

Puricii si viermii intestinali le pot creea probleme chiar si pisicilor de apartament, asa ca o deparazitare periodica este binevenita.

In plus, trebuie sa stii ca aproape toate pisicile care se pierd, nu isi mai gasesc drumul inapoi spre casa. Asadar, daca vrei sa te asiguri ca acest lucru nu se va intampla si in cazul felinei tale, poti ruga medicul veterinar sa-i puna un microcip.

ATENTIE! Atunci cand ai o pisica, trebuie sa o urmaresti constant pentru a te asigura ca:

  • nu a scazut in greutate;

  • nu este apatica;

  • nu are un comportament agresiv;

  • nu prezinta o infectie la ochi, rani, umflaturi sau urechi murdare.

Daca observi unul sau mai multe dintre semnele prezentate mai sus, trebuie sa o duci la un cabinet veterinar.

3. Mentine un mediu curat pentru pisica ta

Pisicile sunt foarte sensibile in privinta mirosurilor neplacute. Instinctul le obliga sa fie foarte curate pentru a putea vana si supravietui, asa ca orice miros nepotrivit le va strica buna dispozitie. Felinele se asteapta sa aiba in permanenta un mediu curat, pregatit pentru nevoile lor, motiv pentru care este important sa ii cureti frecvent litiera. Schimba-i nisipul de cel putin doua ori pe saptamana, deoarece, in caz contrar, pisica ta va cauta alte locuri in care sa-si faca nevoile, ceea ce cu siguranta vrei sa eviti.

Un alt sfat important este sa nu iti speli pisica decat in cazul in care a intrat in contact cu substante toxice sau este atat de murdara incat nu ai incotro. Din fericire, pisicile sunt capabile sa se spele destul de bine si singure.

4. Alint-o!

Pisicilor le place, de obicei, sa interactioneze cu stapanii lor, mai ales atunci cand vor sa fie alintate sau hranite. Incearca sa fii afectuos cu ea de cel putin doua ori pe zi. PONT: majoritatea felinelor adora sa fie scarpinate in spatele urechilor si sub barbie.

De asemenea, trebuie sa ai in vedere si urmatoarele aspecte:

  • Pisicile urasc sa fie trase de coada sau de labute.

  • Daca pisica ta are incredere in tine, este posibil sa te lase sa o scarpini pe burtica.

  • Pisicilor nu le place sa fie atinse prea mult, asa ca nu insista atunci cand observi ca vrea sa fie lasata in pace.

  • Felinele sunt imprevizibile uneori. Daca ai copii mici, supravegheaza-i atunci cand se joaca cu pisica. Aceasta i-ar putea zgaria daca se simte amenintata in vreun fel.

5. Ofera-i spatiu pisicii tale

Cateodata pisicile au nevoie de intimitate ca sa se simta fericite si in siguranta. Este indicat sa nu le agasezi, ci sa le lasi sa-si urmeze rutina lor zilnica. Asigura-le un spatiu linistit in casa, de preferat la inaltime, departe de copii, de musafiri sau de tine insuti.

Spatiul personal al pisicii tale nu trebuie sa fie mare. Ea va fi fericita chiar si intr-o cutie de carton asezata intr-un colt al casei.

Daca vrei, o poti rasfata cu un cosulet special pentru pisici, insa spatiul personal ideal pentru felina ta ar putea fi chiar pe un balcon inchis, undeva langa fereastra, ca sa poata privi nestingherita pasarile si oamenii de pe strada.

6. Cumpara-i jucarii

Pisicile sunt animale independente. Poti merge la serviciu linistit, deoarece felina ta se va descurca foarte bine chiar daca nu esti in preajma ei. Ii poti pune totusi cateva jucarii la dispozitie care sa o tina ocupata. Insa, atunci cand te intorci de la serviciu, trebuie neaparat sa ii oferi atentie si sa te joci un pic cu ea. In acest sens, poti folosi un laser sau o minge de dimensiuni mici.

Totodata, daca nu vrei sa cheltuiesti banii pe jucarii, le poti confectiona singur acasa.

7. Adopta inca o pisica

Pisicile se descurca foarte bine pe cont propriu, dar se bucura la fel de mult si de compania altei feline. Daca petreci multe ore la serviciu, poti lua in considerare ideea de a adopta inca o pisica, insa nu te astepta ca cele doua feline sa se inteleaga din prima zi.

Pisica gazda poate fi destul de agresiva pana se obisnuieste cu ideea de a avea un nou membru in casa, asa ca, la inceput, este de preferat sa-ti izolezi noua pisica intr-o camera separata. Pentru a se obisnui una cu cealalata, le poti hrani in aceeasi camera. Aseaza-le bolurile cu mancare in colturi opuse ale incaperii, iar dupa cateva zile le poti lasa in aceeasi camera, dar este necesar sa le supraveghezi. In cazul in care devin agresive, separa-le si incearca sa le faci cunostinta din nou in ziua urmatoare.

Asadar, daca iti doresti ca pisica ta sa fie multumita si fericita alaturi de tine, tine cont de aceste sfaturi. Un animal de companie te va face sa razi si iti va oferi multa iubire, dar necesita si multa atentie, asa ca nu iti lua aceasta responsabilitate, daca nu te simti pregatit!

Sursa: wikihow.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.