Cum reușesc Germania și Franța să facă față crizei provocate de noul coronavirus? Cine gestionează mai bine situația?
Germania se numără printre țările fruntașe în ceea ce privește combaterea noului coronavirus, pe când Franța încă mai are de lucrat la modul în care gestionează această situație. Motivele din spatele acestui fapt sunt variate și spun multe despre modalitatea fiecărei țări de a face față unei urgențe medicale de o astfel anvergură.
Strategiile diferite oferă rezultate diferite
Covid-19 a reușit să facă ravagii în Europa de mai bine de două luni, iar rata de mortalitate din Germania este considerabil mai scăzută decât în Franța, cu toate că ambele țări sunt aproape la fel de extinse și dezvoltate. Se pare că strategia adoptată de Germania în ceea ce privește combaterea virusului este mult mai eficientă decât cea adoptată de francezi. În Germania, testarea pentru Covid-19 a început încă din primele semne de apariție a epidemiei în țară, fiind realizată într-un mod foarte organizat. De atunci, în fiecare săptămână sunt testați între 300.000 și 500.000 de oameni. Dintre cei testați se numără mai ales persoanele care au luat contact cu alți oameni infectați, precum și cei care au simptome specifice infectării cu noul coronavirus. Obiectivul acestei testări în masă este izolarea cât mai timpurie a celor bolnavi și stoparea răspândirii virusului.
În Franța, rata de testare a populației nu este la fel de crescută. Printre motivele pentru care francezii nu reușesc să realizeze la fel de multe teste ca germanii se numără și criza de kit-uri pentru detecția rapidă a virusului. Din cauza numărului scăzut de teste, acestea sunt folosite cu precădere pentru testarea oamenilor care manifestă simptome serioase. Noul obiectiv al ministrului sănătății din Franța este gândirea unei noi strategii, bazată pe creșterea numărului de testări de la 10.000 pe zi la 30.000 și atingerea unui prag de 100.000 de teste pe zi până în iunie.
Sistemul sanitar face diferența
Germania dispune de aproximativ 28.000 de paturi pentru terapie intensivă, dintre care 25.000 sunt echipate cu ventilator. Cu șase astfel de paturi la o mie de oameni, Germania reușește să se numere printre cele mai bine echipate țări pentru astfel de situații. Cu toate acestea, criza coronavirusului a expus o crăpătură în sistemul sanitar german, legat de naționalitatea angajaților din acest sistem. Statul nu a anticipat că, odată cu apariția pandemiei, asistentele medicale de origine poloneză sau ucraineană se vor reîntoarce în țara lor. Cu 200.000 de asistenți medicali plecați din țară, Germania s-a văzut nevoită să apeleze la studenți și la pensionari pentru a putea face față acestei situații.
Franța are o reputație solidă în ceea ce privește sistemul său medical. Aceasta oferă 3,1 paturi de terapie intensivă la o mie de oameni și, cu toate acestea, se poate mândri cu doar jumătate din capacitatea pe care o are Germania din acest punct de vedere. Guvernul își propune creșterea acestui număr în următoarea perioadă. Această propunere ar trebui pusă în aplicare, însă, cât mai curând, întrucât spitalele din anumite regiuni franceze au început deja să ajungă la saturație, punând, astfel, presiune pe umerii angajaților din sistemul medical și a celor aflați la conducere.
GCS : ,,Scenariul 5 : speculatii fara fundament in realitate’’