Cearcanele din jurul ochilor, deseori insotite de “pungi”, reprezinta o problema atat pentru femei, cat si pentru barbati. Acestea sunt inestetice, te pot face sa arati mai matur si nici nu scapi usor de ele.
Chiar daca cearcanele pot afecta pe oricine, acestea sunt mai des intalnite in cazul:
varstnicilor;
persoanelor cu predispozitie genetica (hiperpigmentare);
persoanelor care fac parte din anumite grupuri etnice.
Exista cativa factori care pot determina aparitia cearcanelor:
Oboseala
Daca nu ai un program regulat de somn, se instaleaza oboseala cronica, fapt care provoaca aparitia cearcanelor. Din cauza privarii de somn, pielea devine palida, iar tesutul inchis la culoare din jurul ochilordevine mai proeminent. De aceea, pentru a preveni aparitia cearcanelor,incearca sa respecti cu strictete un program de somn regulat.
Varsta
Odata cu inaintarea in varsta, pielea nu mai este atat de elastica. Pierderea colagenului (proteina care ajuta tesuturile sa revina la forma initiala) determina subtierea pielii si, implicit, aparitia cearcanelor.
Deshidratarea
Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei cearcanelor. Atunci cand organismul nu primeste destule lichide, tenul tau va capata un aspect mai matur, iar oboseala isi va spune cuvantul. Asadar, daca vrei sa eviti aparitia cearcanelor, consuma cel putin 2 L de apa pe zi.
Expunerea indelungata la soare
Atunci cand te expui frecvent la soare, organismul tau produce melanina in exces (substanta naturala care confera culoare pielii), iar cearcanele vor fi accentuate. De aceea, este recomandat sa porti ochelari de soare.
Alergiile
Alergiile si uscaciunea ochilor pot declansa aparitia cearcanelor. In momentul in care ai o reactie alergica, organismul tau elibereaza histamine (substantele care determina dilatarea vaselor de sange) in incercarea de a combate bacteriile daunatoare.
De asemenea, exista cateva tipuri de alergii oculare care pot provoca simptome deranjante, precum mancarime, roseata si cearcane proeminente. In cazul acesta, este indicat sa eviti scarpinatul ochilor pentru a nu inrautati si mai mult simptomele deja existente.
Factorii ereditari
Istoricul familial joaca un rol important in dezvoltarea cearcanelor din jurul ochilor. Aceasta trasatura mostenita devine vizibila inca din copilarie, insa pe parcursul anilor, cearcanele se pot diminua sau se pot accentua.
Tratament
Tratamentul depinde foarte mult de cauzele care au determinat aparitia cearcanelor. Iata la ce remedii poti apela:
Aplica o compresa rece
O compresa rece poate reduce inflamatia si dilatarea vaselor de sange. Infasoara cateva cuburi de gheata intr-un prosop curat sau pur si simplu umezeste-l cu apa rece si tine-l pe ochi timp de 20 de minute. Daca prosopul se incalzeste sau se usuca, repeta procesul.
Dormi mai mult
Incearca sa recuperezi orele de somn pierdute si, astfel, vei reduce aspectul proeminent al cearcanelor. Privarea de somn iti ingalbeneste pielea si determina evidentierea cearcanelor. Pentru a preveni acest lucru, este necesar sa dormi cel putin 7-8 ore pe noapte.
Mentine-ti capul ridicat in timpul somnului
Pozitia in care dormi este foarte importanta. In timpul somnului, mentine capul ridicat cu ajutorul unei pernepentru a diminua riscul aparitiei cearcanelor si a pungilor sub ochi.
Aplica pe pleoape plicuri cu ceai
Ceaiul contine antioxidanti care imbunatatesc circulatia sanguina si reduc retentia de lichide sub piele. Foloseste pliculete cu ceai negru sau verde, iar efectele benefice nu vor intarzia sa apara.
Tratamente medicale
In zilele noastre exista multe tratamente medicale pentru a reduce aparitia cearcanelor si chiar pentru a le elimina complet. Iata care sunt acestea:
cremele exfoliante pentru a reduce pigmentarea;
operatiile cu laser pentru intinerirea pielii;
indepartarea tesutului gras;
injectiile cu acid hialuronic.
Sursa: healthline.com