Tot ce trebuie sa stii despre infectia cu Helicobacter Pylori, bacteria care afecteaza peste 50% din populatia lumii

0
111
helicobacter pylori

Helicobacter Pylori este o bacterie care provoaca infectii la nivelul tractului digestiv. Aceasta bacterie este, in multe cazuri, asimptomatica, motiv pentru care multe persoane nu stiu ca o au. Insa, chiar daca nu prezinta simptome, infectia cu Helicobacter Pylori poate determina in timp aparitia unor boli mai grave, cum ar fi ulcerul peptic, gastrita sau chiar cancerul la stomac.

Cum se transmite bacteria?

Doctorii nu au inca o explicatie stiintifica despre modul de transmitere a bacteriei de la o persoana la alta, insa sunt de parere ca poti intra in contact cu Helicobacter Pylori prin intermediul alimentelor sau a bauturilor. De asemenea, specialistii considera ca poti lua aceasta bacterie prin contactul cu saliva, voma sau materiile fecale ale unei persoane infectate.

Aproximativ 50-60% din populatia lumii este infectata cu Helicobacter Pylori. In tarile in curs de dezvoltare, copiii sunt cei mai afectati. In schimb, in tarile dezvoltate, infectia apare mai frecvent la adulti.

Simptomele infectiei cu Helicobacter Pylori

Majoritatea persoanelor care au aceasta bacterie nu prezinta simptome, insa, atunci cand ele exista, se manifesta prin:

– greata;

– dureri sau arsuri gastrice;

– durere abdominala care se intensifica atunci cand stomacul este gol;

– eructatii;

– lipsa poftei de mancare;

– balonare;

– scadere in greutate;

– febra.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Avand in vedere ca infectia cu Helicobacter Pylori poate determina aparitia unor afectiuni serioase, este important sa mergi la doctor pentru controale regulate, mai ales daca prezinti urmatoarele simptome:

– durere abdominala prelungita;

– scaune negre sau cu sange;

– prezenta sangelui in voma;

– dificultate la inghitire.

Diagnostic

Exista mai multe moduri prin care poti fi testat de Helicobacter Pylori. Medicul iti va verifica istoricul medical, te va consulta, iar apoi iti va recomanda unul sau mai multe teste pentru a identifica bacteria:

– testul serologic (depistarea bacteriei in sange);

– testul respirator (pacientul sufla intr-un dispozitiv special);

– testul molecular (depistarea bacteriei in saliva si materii fecale);

– endoscopia digestiva superioara (este examinat stomacul, esofagul si duodenul cu ajutorul unui endoscop).

Metode de tratament impotriva infectiei cu Helicobacter Pylori

Daca ai fost diagnosticat cu aceasta bacterie, dar nu ai simptome deranjante, probabil ca nu vei avea nevoie de niciun fel de tratament. In schimb, daca simptomele sunt severe, medicul iti va prescrie un tratament cu antibiotice si antiacide, pentru o perioada de cel putin 10 zile. ATENTIE! Este important sa aplici tratamentul cu antibiotic exact asa cum ti-a recomandat medicul, deoarece in caz contrar infectia poate recidiva.

Totodata, pentru a scapa de simptomele produse de aceasta bacterie, este recomandat sa adopti un stil de viata sanatos si sa-ti faci un program de 5-6 mese pe zi pe care sa-l urmezi cu strictete (stomacul tau nu trebuie sa fie niciodata gol). De asemenea, evita sa iei medicamente antiinflamatoare care iti pot irita stomacul.

Exista si cateva alimente care te vor ajuta in lupta cu aceasta bacterie. Printre acestea se numara ceaiul verde, mierea organica, uleiul de masline, ghimbirul si varza alba.

Metode de preventie

Momentan nu exista un vaccin care sa te protejeze de Helicobacter Pylori, insa exista cateva metode prin care poti preveni infectia cu aceasta bacterie. Iata ce recomanda specialistii:

– spala-te des pe maini;

– consuma apa din surse sigure;

– mananca sanatos.

Sursa: everydayhealth.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.