O ceașcă de cafea bine pregătită poate să-ți ofere o stare bună pentru toată ziua. Dar, atunci când toate cafenelele sunt închise, ce poți face pentru a te bucura, în continuare, de gustul unei cafele perfecte? Urmează aceste cinci reguli simple, care te vor ajuta să-ți pregătești singur, în fiecare dimineață, o cafea delicioasă. Partea bună este că, în funcție de cât de multă cafea consumi într-o zi, ai putea chiar să economisești și niște bani. Până la urmă, tot tu vei avea de câștigat!
Regula numărul 1: Cumpără boabe proaspete de cafea!
Fără îndoială, cafeaua are cel mai bun gust atunci când este folosită la doar câteva zile de la prăjire. Poți cumpăra cafeaua de la un magazin specializat, sau poți chiar să alegi să prăjești singur boabele. Evită să cumperi cafea în vrac din supermarket, întrucât oxigenul și lumina strălucitoare sunt cele mai mari dăunătoare pentru gustul boabelor de cafea. Cafeaua de calitate ambalată și vândută în pungi sigilate la vid, sunt adesea o alegere mai bună.
Regula numărul 2: Păstrează boabele de cafea proaspete!
Ar trebui ca, întotdeauna, boabele de cafea deschise să le depozitezi într-un recipient etanș. Borcanele din sticlă sau din ceramică, ce au garnituri de cauciuc, sunt alegeri foarte bune. Cafeaua nu se pune niciodată la frigider, întrucât boabele prăjite au o suprafață poroasă și preiau ușor umiditatea și mirosul alimentelor. Cel mai bine ar fi să te aprovizionezi cu boabe de cafea cât pentru cinci-șapte zile, pe care să le păstrezi la temperatura camerei.
Regula numărul 3: Alege cafea bună, care se încadrează în bugetul tău!
Orgoliul consumatorilor de cafea îl poate întrece chiar și pe cel al băuturilor de vin. Cafeaua specială, pentru care se precizează în mod clar locul său de origine, poate oferi o experiență desăvârșită a gustului. Există două tipuri importante pe piață – Arabica și Robusta. Cafeaua Arabica este mai larg produsă, are o gamă mai vastă de arome și, în general, este considerată mai bună. Alternativele mai ieftine pot conține cafea Robusta, remarcată pentru conținutul său mai mare de cofeină și o aromă mai puternică.
Regula numărul 4: Folosește apă de calitate!
Nimic nu poate strica o ceașcă de cafea mai mult decât apa de la robinet, care conține clor și care vine la pachet cu un gust neplăcut. Iubitorii de cafea ar trebui să folosească apă îmbuteliată sau să-și instaleze filtre pentru robinete de cărbune sau carbon activ. Mineralele din apă chiar ajută la obținerea unui gust cât mai bun al cafelei, așa că nu ar trebui să folosești apă demineralizată pentru pregătirea ei.
Regula numărul 5: Macină cafeaua la tine acasă!
Cafeaua își pierde din calitate rapid, aproape imediat după ce a fost măcinată. Cea mai bună cafea este aceea preparată din boabe proaspăt măcinate. Cunoscătorii adevărați preferă să piseze boabele în dispozitive speciale. Bineînțeles, poți folosi și o mașină electrică pentru măcinat cafeaua, însă, nu uita că moara electrică trebuie să fie ”zgâlțâită”, în timpul măcinării, dacă vrei să obții o cafea cât mai fin măcinată, care să aibă o aromă mai puternică.