5 intrebari pe care trebuie sa ti le pui pentru a-ti determina inteligenta emotionala

0
134
inteligenta emotionala

Nu am aflat despre inteligenta emotionala si principiile acesteia decat dupa varsta de 30 de ani. Oricare ar fi varsta ta, nu este niciodata prea tarziu sa intelegi comportamentele cheie ale ceea ce a fost numita una dintre cele mai dorite abilitati de munca in 2020.

 

In nenumarate studii, angajatii exemplari care prezinta inteligenta emotionala (EQ) imbunatatesc munca in echipa, comunica mai bine cu membrii echipei decat cei care nu sunt in armonie cu inteligenta lor emotionala, impartasesc idei si sunt deschisi la ideile altora.

 

De asemenea, se adapteaza usor la situatii schimbatoare si provocatoare. In termeni practici, angajatii cu un EQ ridicat stiu sa se descurce cu clientii nefericiti, cu colegii nemultumiti sau cu managerii care nu sunt multumiti de munca lor.

 

Daniel Goleman, expertul in inteligenta emotionala si autor al multor carti importante pe aceasta tema, sugereaza ca EQ are cel mai mare impact odata ce va mutati in pozitii de conducere.

 

Deci, asta pune intrebarea: Exista o metoda buna pentru a incepe in directia corecta spre construirea abilitatilor dvs. de EQ?

 

5 intrebari pentru a va evalua abilitatile de EQ

Incepeti prin a pune cateva intrebari privitoare in oglinda care sa va ajute sa determinati unde va situati cu principiile EQ. Raspunsul la fiecare intrebare cu un „da” va va dezvalui aptitudinea EQ.

 

1. Raspundeti mai degraba decat sa reactionati?

Oamenii cu un EQ ridicat de obicei raspund, mai degraba decat reactioneaza, cu o abordare mai „pacifista”. Vor prelucra o situatie, vor obtine o perspectiva, vor asculta fara judecata si nu vor reactiona impulsiv.

 

2. Practicati autocontrolul?

Persoanele cu un EQ ridicat isi mentin controlul asupra emotiilor. Autocontrolul este o abilitate invatata care va ajuta sa fiti mai prezent, mai calm si mai concentrat in perioadele de stres ridicat. Este o abilitate emotionala necesara care este benefica pe termen lung.

 

3. Exercitati auto-constientizare?

Oamenii cu un EQ ridicat sunt adepti de constientizarea de sine si sunt capabili sa vada ambele parti ale unei probleme pentru a alege un rezultat diferit si mai bun. Daniel Goleman spune: „Daca nu aveti constientizare de sine, daca nu sunteti in stare sa va gestionati emotiile in suferinta, daca nu puteti avea empatie si avea relatii eficiente, atunci oricat de inteligent sunteti, nu veti ajunge foarte departe ”.

 

4. Te adaptezi bine la schimbare?

Adaptabilitatea este un semn distinctiv al persoanelor cu un EQ ridicat. Ei sunt capabili sa recunoasca cand sa ramana si cand este timpul pentru o schimbare. Cu alte cuvinte, atunci cand o strategie nu functioneaza, oamenii cu un EQ ridicat evalueaza si determina un alt curs de actiune.

 

5. Serviti nevoile altora?

Pe langa faptul ca se concentreaza pe propriul succes, persoanele cu un EQ ridicat mentin, de asemenea, o dorinta puternica de a dori sa vada oamenii din jurul lor reusind.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.